Home

bild (6)

Tre starka kvinnor av Marie Ndiaye. Den fick Concourtpriset, Frankrikes finaste litteraturpris, 2009 och jag älskar språket och jag fängslas av hennes berättande. Att läsa är verkligen att resa och jag befinner mig i Senegal. Det är hett, dammigt och dofterna går inte att undvika.

Boken är indelad i tre delar, utan direkt koppling, bara ett namn som nämns i förbifarten och är man inte uppmärksam så går det en förbi, och det är synd; jag hade hellre sett att en av historierna utvecklades.

Den sista berättelsen, om Khady Demba, är den som är mest gripande. En ung kvinna som ska försöka ta sig till Europa. Vägen dit är fruktansvärd, den lilla sedelbunten räcker inte långt och hur betalar man som kvinna sin biljett utan pengar – jo, med sin kropp. Jag känner hur ont det gör och jag äcklas över männen som måste tömma sin säd i en utmärglad, smutsig och sjuk kvinna. Människohandel är ingen vacker historia och Europa bygger gränser som tusentals försöker ta sig över varje dag. Jag tänker på mina elever som alla har tagit sig över Medelhavet på ett eller annat sätt; vad har de sett? Jag vågar knappt tänka på vad de själva har varit med om. Och vad händer med alla dem som inte tar sig över de tre meter höga murarna med taggtråd?

När det gäller de andra två kvinnorna; Fanta och Norah, hade jag velat veta mycket mer. Fanta skildras utifrån sin man och han är ingen trevlig man att leva med direkt – en man med dålig självkänsla som är elak och kontrollerande. Norah berättar sin historia, men det är historien om hennes far – en far som numera är en skugga av sitt forna jag. Blicken är tom, ansiktet är grått och det kommer en unken lukt från kroppen. Minnet är tomt, hårddisken är nästintill utraderad. 38 år gammal konstaterar Norah att han äntligen fått vad han förtjänar och att hon nu är fri att tänka sina egna tankar och fatta sina egna beslut. Där känner jag också igen mig, i min egen dementa far som inte längre har den makt han vill ha.

Frihet kanske är det som knyter ihop de tre berättelserna – för i slutändan kommer alla tre undan sin despot. Jag ser fram emot att läsa mer av Marie Ndiaye.

 

 

 

n.

 

3 tankar om “Tre starka kvinnor

  1. Ping: Eli läser och skriver | Tre starka kvinnor

  2. Ping: Tre starka kvinnor, eministisk bokcirkelbok | Feministiskt Initiativ Jämtland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s