Home

bild

Kyss mig först av Lottie Moggach  är  romanen med det ultimata manuset; det håller i alla fall nästan ända fram. Ser att Adlibris säljer för 19 kr (!!) så tveka inte! Ser också att den är kategoriserad ”unga vuxna”; det måste vara för att större delen av handlingen utspelar sig i sociala medier…  Men i mina, dubbelt så gamla ögon, är den fräsch och uppdaterad. Otroligt välskriven och dialogerna flyter lätt.

Leila är tjejen i 20-årsåldern som fördelar sin vakna tid mellan programmeringsjobbet, World of Warcraft och filosofisajten Red Pill. Och det är sååå befriande att läsa om en kvinna som inte är upptagen med att få en relation att fungera, med att konsumera eller att grubbla över sitt utseende.

Tess är kvinnan som inte vill leva. Hon står inte ut med sitt tragiska liv som hon totalsabbat på grund av att hon är bipolär, men för att kunna ta livet av sig ”i lugn och ro” och inte utsätta familj och vänner för sorgen vill hon ”leva vidare” (får bli i sociala medier) – oklart hur länge – med hjälp av någon som kan vara Tess – Leila.

Tess lämnar London och börjar ett nytt liv utomlands på en liten ö utanför Kanadas kust. Hon skaffar ett nytt jobb och en mysig lägenhet och lär känna nya intressanta vänner. Hon inleder en distansrelation med en man hon träffat tio år tidigare. Hon har ett rikt och spännande liv – allt tack vare Leilas fantasi…

Tess och Leilas liv vävs samman allt mer och det är nästan omöjligt att skilja på de två efter ett tag. Det kan naturligtvis inte sluta annat än med katastrof. Fast här är det mer ”slutet gott – allting gott” och det är där det brister; jag hade velat haft ett slut som matchade dramatiken innan.

Kyss mig först är som gjord för att bli film.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s