Home

bild (3)

Zigenerska är en bok skriven 1963, nyutgiven 2015 med förord av Karolina Ramqvist. Katarina Taikon gav röst åt Sveriges romer, en marginaliserad grupp som inte var välkommen in i Folkhemmet. Det hade kunnat vara idag känns det som, fortfarande sover människor i tält och driver omkring, bara det att språket inte längre är svenska. De kallas inte romer utan EU-migranter. Åter igen är det inte rasism att inte vilja hjälpa, ”de borde få hjälp i sitt eget land”, ”de vill inte arbeta och gå i skolan”, ”de är organiserade tiggare” etc etc. Fördomarna flödar och det rycks på axlarna.

Jag kan höra min gamla pappa framför mig; var det någonting som det var okej att skälla på så var det ”det jäkla packet” och då pratar vi om en utbildad berest man som pratar sex språk och rest världen över sedan sin ungdom på 60-talet och alltid haft vänner från olika kontinenter, som aldrig dömt ut mina pojkvänner med olika bakgrund utan alltid välkomnat, som alltid varit mer intresserad och mer insatt i områden långt borta än de närmast. Det är nog från honom jag fått mitt sätt att leva med och möta andra kulturer, både i jobbet och privat. Ändå var det helt okej enligt honom själv att uttrycka sig på det där rasistiska inskränkta sättet och jag förstår inte varifrån hatet kom. När jag läser Zigenerska förstår jag att det var utbrett under den tid han växte upp, inte för att det på något sätt legitimerar hans synsätt, men det förklarar. Nu har han för länge sedan försvunnit in i dimmorna och det tjänar ingenting till att döma.

Katarina Taikons berättelse är fängslande och jag lär mig mycket, den är både hennes privata historia men ger också en hel grupp människor en röst. Det är intressant hur hon jämför romernas kamp med arbetarrörelsens – rätten till utbildning, betalt arbete och dräglig bostad – något som t.ex Ivar-Lo Johansson kämpade för under 50-talet. Att romerna skulle behöva det samma föll honom inte in utan där var det helt ok att romantisera och blunda och inte inkludera romerna i de allmänmänskliga rättigheterna.

Jag undrar hur morgondagens berättelse från dagens tältläger kommer att se ut. Domen kommer inte att vara nådig tror jag. Fortfarande finns den strukturella rasism som utestänger hela grupper från alla möjliga sammanhang och vi bara fortsätter att envist vägra se det. Glad påsk!

 

 

 

2 tankar om “Zigenerska

  1. Få dokumentärer på TV har fångat min uppmärksamhet i den grad som den som gjordes om Katarina Taikon nyligen. Jag har letat nyss för att hitta igen den, men den verkar inte finnas kvar på svt.se. Bara några få klipp. En otrolig historia, och den lär mig massor om min samtid och min egen historia. Att tänka på att jag och min generation var i målgruppen för hennes revolution när hon skrev böckerna om Katizi, det ger lite perspektiv.
    http://www.svtplay.se/klipp/3177700/katarina-taikons-kamp-pa-bioduken Värt att bära med sig när man upplever dagens debatt om flyktingar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s