Home

Coffee_for_All_Nations-446818321-large

Jag känner inte många filmskapare men en av dem är Wafa’ Jamil från Palestina som var min elev på sfi för några år sedan. Igår hade hennes film Coffee for all nations premiär på Zita i Stockholm och jag var inbjuden. Jag gick dit med väninnan jag åkte till Israel med för ett par år sedan – vi såg båda med egna ögon hur det ligger till i det heliga landet.

Kaffe för alla nationer, för alla nationaliteter eller kaffe bara för vissa?

Abed är palestiniern som vägrar överge sin mark i byn al-Walaja nära Betlehem. Han bosätter sig i en gammal grotta i utkanten av sina ägor; där öppnar han ett kafé dit både palestinier, israeler och turister är välkomna. Grottan är ingen byggnad och kan därför inte rivas av bulldozers med israeliska rivningstillstånd. Däremot kan vattnet stängas av och vägen spärras av och verksamheten hindras på allehanda sätt. Domstolsprocessen om ägarrätten till marken pågår i decennier. Abeds bror sitter i israeliskt fängelse sedan 30 år.

Coffee för all nations är en sorglig film men den inger ändå visst hopp om att situationen ska förändras. Wafa själv är hoppfull och hon får många frågor från publiken efteråt om Palestinas framtid.

”Murar är inte beständiga och kommer förr eller senare att rivas”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s