Home

bild (1)

Det var ingen semester där jag hade timmar i hängmattan på terrassen eller på strandmadrassen. Det var tidiga mornar med tusen saker som väntade och kvällar då vi stupade i säng. Jag hann läsa på flyget och när jag väntade på olika kommunhus, banker och i bilen (det blev rätt mycket väntande eftersom det inte är jag som kan turkiska och kan fixa saker 😉 ). På något sätt lyckades jag ändå sträckläsa Jan-Philipp Sendkers Konsten att höra hjärtslag. Det var den boken som hade absolut störst bord på Pocket Shop Arlanda ”Årets mest sålda pocket!” ”En internationell bästsäljare” och tiden var knapp när jag skulle välja, men jag ångrar mig inte!

Det här är en riktig feel good-roman och den påminner mig om Elizabeth Gilberts Eat Pray Love där huvudpersonen åker till Asien för att hitta sig själv men också om Paulo Coelhos Alkemisten, om en ung pojke som ger sig ut på en resa för att finna sanningen och lyckan. Båda kritiserade dravel-romaner, men lite som Marabou mjölkchoklad – äts i mängder även om den fina mörka chokladen alltid framhålls som favoriten.

Konsten att höra hjärtslag innehåller alla delar av ett framgångsrikt koncept för stora försäljningsframgångar. För det första är den enkel att läsa; ett okomplicerat språk och en jag-berättare som tydligt och konkret berättar i kronologisk ordning – inget utrymme för tolkning eller missförstånd här inte! 🙂 Bra när man läser tio minuter här och en kvart där. För det andra finns det ett mysterium; Julias pappa är försvunnen och med ledtråden ‘ett brev till Burma’ lämnar Julia New York för att söka efter pappan och sanningen. Mysterium fungerar alltid, deckarkonceptet bäddar för många läsare. En sagoberättare i form av U Ba, en ”klok gubbe/medicinman” som sakta men säkert vägleder Julia till den nya världen i Burma – det exotiska land dit berättelsen är förlagd. U Ba påminner mycket om Ketut i Eat Pray Love. Sanningen ska sökas, men Julia ska också hitta sig själv, liksom Elizabeth, liksom Santiago. För det tredje finns det också en storslagen omöjlig kärlekshistoria, så storslagen att jag har svårt att komma på liknande faktiskt. Han är blind och hon är krympling och de två är som ett. Femtio år åtskilda gör ingen skillnad, de älskar varandra fortfarande på det där storslagna sättet som bara en bestseller-roman kan bjuda på 🙂

Naturligtvis har ingen av de stora dagstidningarna nedlåtit sig att recensera Konsten att höra hjärtslag, den är ju bara för mycket av allting. Det finns redan en fortsättning och i slutet bjuds på första kapitlet och den kommer jag självklart att kasta mig över när jag ser den 🙂

Detta är den perfekta semesterboken och det är bara att drömma sig bort..!

3 tankar om “Konsten att höra hjärtslag

  1. Ping: Hjärtats innersta röst | Läsenär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s