Home

kriget-har-inget-kvinnligt-ansikte

Det där med Nobelpristagare i litteratur, de skyhöga förväntningarna. Som i princip aldrig infrias, är nog inte tillräckligt intellektuell för att förstå storheten i verken 😉 Bokcirkel på onsdag och vi enades redan i november om att vi måste läsa Svetlana Aleksijevitj och jag tvingades investera 270 kr i Kriget har inget kvinnligt ansikte, hade inte ens vett att beställa på nätet. Surt att hennes böcker funnits i pocket tidigare, innan Nobelpriset då förstås, men girigt har förlaget tagit beslutet att bara trycka upp inbundet för att stilla efterfrågan. Behöver jag nämna att biblioteket inte ens var ett alternativ..?

Jag hatar böcker, filmer och dokumentärer om krig. Det finns inget jag finner intresseväckande med skildringarna av historiens/nutidens vansinnesdåd. Boken är hemsk att läsa och jag tackar min lyckliga stjärna för att jag lever i ett land som inte har krigat på flera hundra år.

Hundratals kvinnliga röster om dödandets fasor: bombanfall, granatanfall, flygattacker, bakhåll, knivstrider, bajonettstrider, kanonskott, bränder, skyttegravar, slagfält, lemlästade kroppar, amputationer, brännskador, trauman, hungersnöd, löss, loppor, blod, var, fältsjukhus, gravhögar, döda kroppar, våldtäkter, tortyr, död, död och åter död. Däremellan beskrivningar av skavsår, sömnbrist och ett enormt slit. Andra världskriget varade i fyra år. Över tretton miljoner sovjetiska soldater dödades eller försvann, en så ofattbar siffra att det svindlar.

Jag tror inte att upplevelserna av kriget är typiskt kvinnliga, även om Aleksijevitj visar på ”typiskt kvinnliga tankar”, som längtan efter att locka håret och bära kjol, besvär med mens, ljusa stämmor och ömma ord som kunde få de sårades smärta att lindras,  kärlekssagor som fick brutala slut.

Det är ofattbart hur någon maktgalen person kan få för sig att offra ett helt lands befolkning för att erövra ett landområde. Och trots alla krigsskildringar pågår det ständigt krig i världen. Glorifieringar finns det gott om. Det finns inget vackert i att försvara sitt land.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s