Home

kaos

Asyl, demokrati, dynasti, egoism, fobi, kris, mytologi, politik, skola, tragedi…

Många är de grekiska ord vi använder dagligen.

Det är ingen nådig bild av Grekland Alexandra Pascalidou målar upp i sin senaste bok Kaos – ett grekiskt krislexikon. Kaos kompletterar mina Greklandskunskaper efter att ha läst Kallifatides Med sina läppars svalka som jag skrev om här, men här får jag alla de mörka sidorna av ett samhälle som har kollapsat. Enda utvägen har för många varit att emigrera.

”Föga förvånande – kris är ett grekiskt ord. Sedan den hellenska ekonomin sköljdes ned som ett sandslott har Grekland blivit Europas akilleshäl. Grekerna, som tyckt sig födda med segern i blodet, har blivit klassens värstingar. KAOS är boken som ser krisen genom grekernas ögon.” (www.pascalidou.se)

Vem bär då ansvaret? Pascalidou berättar om det utbredda skattesvinnet, mutsystemet, korruptionen, svågerpolitiken som lägger sig som locket på tårtan och kapslar in kakan, samhället. Folket är fast, tre generationer bor under samma tak, halverade pensioner försörjer de två yngre. Hon berättar om den extrema högerextremismen som breder ut sig och hur invandrare från Mellanöstern och Afrika behandlas – utnyttjas som gratis arbetskraft såväl på fälten som på bordellerna. Jag tänker på alla hundratusentals flyktingar som har kommit till Grekland; hur överlever de när grekerna själva letar mat i soptunnorna?

Det framgår tydligt att Pascalidou själv ”känner alla” – det namedroppas sida upp och sida ner och hon har en given plats på de exklusiva klubbarna, restaurangerna och hemmatillställningarna. Jag undrar om hon kommer att få fler erbjudanden som programledare i Grekland efter att ha avslöjat dem alla…

När jag läser blir jag överväldigad, det är så mycket som är infekterat och frågan är hur landet ska ta sig ur situationen. I vilket fall har Europa och EU stora intressen i landet, det strategiska läget måste till varje pris behållas. Länderna som har gett Grekland ”nödlån” tjänar gott på räntorna (om Grekland betalar tillbaka vill säga) och Greklands extremt stora försvarsbudget håller industrierna varma i Tyskland och Frankrike. Jag får inte ihop det i huvudet – hur kan ett land som avskedar tusentals offentliganställda lägga ner miljarder på vapen och soldater??

Kaos är som ett samhällsreportage i ekonomidelen i en dagstidning, där en grekisk-mänsklig tragedi framträder och jag läser indirekt om de sju dödssynderna: högmod, girighet, lust, avund, frosseri, vrede och lättja – som tillåtits växa och ta över.

Sjukt angelägen bok.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s