Home

theodor

Jag vill inte ropa hej än men den här bokcirkeln kanske kommer igång på riktigt (i motsats till försöket sist). Jag vet inte vad det är som gör att bokcirklar är så trögstartade, kanske är det ramarna som måste passa alla; hur ofta, var, hur länge, mat eller dryck och förstås personlig matchning och trivselgrad. Det kanske är bra om en majoritet inte heller är vänner sedan tidigare för då handlar samtalet lätt om annat, eller ännu värre om några är kollegor för då plötsligt är det jobbet som är i fokus. Förra gången hade vi alla arbetat på samma ställe så I say no more 😉

Jag fick pressläsa Theodor Kallifatides Med sina läppars svalka. Söndag eftermiddag lyckades jag få tag på ett exemplar på biblioteket i Uppsala och det var inte vilken bok som helst utan en e-bok – min första e-bok i hela mitt liv!!! Jag gillade inte att jag var tvungen att streama för att läsa, inte kunde se vilken sida jag var på och inte heller kunde bläddra framåt, bakåt på ett smidigt sätt och när vi fyra satt runt bordet och alla hade sitt pappersexemplar att titta i gillade jag definitivt inte e-bok 😉 men det är faktiskt genialiskt – inga resurser går åt till att trycka och distribuera böcker och om jag reser kan jag ju bära med mig hur många böcker som helst i min (älsklingens) lilla surfplatta!

Med sina läppars svalka är en lättläst medryckande bok – man får följa grekiska Elena som är barn under andra världskriget och sedan emigrerar till Australien och Sverige. Historien är inte bara en kärlekshistoria mellan Elena och Giannis utan en historieskildring av Grekland det senaste århundradet. Vi var alla överens om att just den Grekiska historien var det mest intressanta i boken, kopplat till hur vi i Sverige ser på Grekland. Hur många av oss har inte åkt på någon charter till det charmiga landet med de vita husen, suttit på någon taverna och ätit bondmat och förundrats över de glada, sjungande grekerna..? Och så kom den grekiska krisen, så var den allt vi pratade om, hade de glada grekerna inte betalat tillräckligt med skatt för att finansiera ett fungerande samhälle..? Jag har inte varit i Grekland på tjugo år men jag träffar dem i klassrummet då och då och de flesta kommer från Thessaloniki och har kommit hit för att söka en bättre framtid för sig och sina barn, som många andra, som Elena och Giannis.

Sydsvenskans recensent är mycket positiv och skriver till och med att boken borde tillhöra någon slags ”emigrantlitteraturlista” i den svenska skolan, för att råda bot på alla Sverigedemokratåsikter som breder ut sig, extra aktuellt i Skåne kanske, och varför inte..? Men jag vill inte förvisa den till en sådan lista; innehållet är allmängiltigt och mänskligt och hur många i Sverige borde inte känna igen sig i temat. En miljon svenskar åkte förresten med båt till Amerika på 1800-talet. Inte var det för att livet var så himla härligt i Sverige inte.

Det är fantastiskt att en författare kan skriva på ett annat språk än sitt modersmål och Kallifatides har en diger bibliografi som jag definitivt ska läsa mer av. Jag saknar inte de poetiska omskrivningarna det minsta, och det korrekta, precisa är vad hjärnan behöver för att vila medan den läser. Jag hade aldrig lyckats läsa 300 sidor på ett par timmar om det inte hade varit så enkelt att läsa. Det enkla är ibland det vackraste.

Det mindre vackra i Med sina läppars svalka och Elenas by är machokulturen, hederskulturen – där kvinnan är ett objekt som tillhör mannen och där gruppens intressen går före individens. Utrymmet är inte stort för en ung flicka att ta egna beslut och sexuella utsvävningar bestraffas direkt, men sexuella tankar och handlingar finns hela tiden närvarande. I bokcirkeln var vi ganska överens om att det är orimligt mycket inslag av just detta. Mord och övergrepp begås i nationens, ideologins och religionens namn och förmodligen ska den nutida historien med Elenas barn, Maria, skildra någon form av motsats till kvinnans begränsade möjligheter under efterkrigstiden. Maria och Fredrik ska skilja sig och parallellt med Elenas berättelse får läsaren följa paret. Det ges dock inga bakgrundsfakta och jag förstår inte varken Marias eller Fredriks ståndpunkter. Frågan är om jag får något svar de sista 100 sidorna men jag ser fram emot att läsa klart och jag fick dessutom låna ett pappersexemplar av boken 🙂

3 tankar om “Med sina läppars svalka

  1. Skulle vilja vara i din bokcirkel men bor låååångt borta.
    (Jag fixar inte e-böcker så bra för att den taktila informationen om hur långt jag har kvar av boken fattas mig.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s