Home

den_magiska_gnistan-ingemarsson_kajsa-26582257-661575410-frntl

Vad är det som gör att vissa människor strålar? Att de bara genom att vara inspirerar och att deras val verkar vara så självklara..? Hur kommer det sig att de lever sin dröm..? Och den mindre roliga frågan som är den viktigaste; var befinner jag mig på livets skala..? Har jag nått min fulla kapacitet eller på vilket plan behöver jag utvecklas..? Vilka drömmar behöver jag förverkliga..?

De flesta av oss vill göra någon form av avtryck, vi vill inte att våra liv ska vara meningslösa. Vi skaffar barn som liknar oss och våra barn får barn och våra namn och utseenden lever vidare, generation efter generation. Vi bygger hus och sparar på banken och våra tillgångar följer våra barn. Men att göra avtryck är också någonting mer, det är att betyda något för andra, att ha en plats i universum där man gör skillnad. Och det är skillnaden som gör skillnaden, inspirationen och kreativiteten som skapar det där andra, det som gör livet fulländat, magiskt.

Vad är att vara kreativ? Jag har tänkt, som många antagligen gör, innan jag läste Kajsa Ingemanssons Den magiska gnistan att kreativ handlar om att vara konstnärlig, musikalisk, att skapa med händerna eller intellektet och att det ska resultera ni något synligt: en tavla, en dikt, en låt, ett plagg – men i själva verket kan det vara något helt annat: det handlar om att lägga ner sin själ i det man gör, oavsett vad. Arbetar jag med människor är det att vara närvarande i mötet och försöka skapa bästa möjliga av situationen, allting går att göra på ett kreativt sett. Det handlar om att se möjligheter och att se kraften.

”Kreativitet är i själva verket vår gränslösa förmåga att skapa vår egen verklighet. Utan den vore vi bokstavligen intet. Det är det ena budskapet du kommer att möta i texten. Det andra är att vi alltid skapar i ett sammanhang. VI är en del av en storhet så omfattande att den är omöjlig att överblicka, och vi kan inte isolera oss från den även om vi skulle vilja det. Vad vi väljer att göra med den insikten är däremot upp till var och en av oss.”

Och visst är det magiskt när jag står i klassrummet eller i korridoren eller är utomhus och jag har de där samtalen med eleverna, när vi skrattar, när jag hör någon som uttrycker sig glasklart fast man bara varit i Sverige i ett halvår. Visst blir jag jätteglad när någon ger mig beröm för min insats men allra gladast blir jag när jag hör hur de lyckas, hur de går på intervju och får jobbet och strålande kommer tillbaka och berättar att de ska sluta. När jag tänker efter finns de där ögonblicken där varje dag. Men jag funderar ofta på om det är nog. Vad behövs mer..? Vad kan jag göra bättre..?

Det handlar mycket om att utvecklas, om att göra bättre, alla möjligheter finns där bara vi ser dem. Den magiska gnistan är som de där självklara böckerna som bara bekräftar det jag redan vet är sant. Den är lite pladdrig, saker hade kunnat sägas på halva antalet sidor och jag tycker det känns som att hon hela tiden upprepar sig, snurrar runt i samma tankegång men inte mig emot, jag kan dansa den valsen, jag kan vara dervischen som snurrar timme efter timme, som finner klarhet efter klarhet…

Den största fördelen med att fylla 40 eller nå en viss mognad är att plötsligt är diset borta, och jag kan göra val som är bra för mig – jag har valt ett sunt förhållande, jag har valt att ta hand om min kropp och äta bra, jag har valt vilka vänner jag vill ge min tid till, jag har valt vad jag lägger mina pengar på etc etc och alla val tillsammans bidrar till en själslig utveckling, att jag förstår plötsligt hur allt hänger ihop. Vissa kallar det Religion, andra Andlighet, några Attraktionslagen – men oavsett så är det att förstå Meningen med livet och Den magiska gnistan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s