Home

COWSPIRACYposter

Det är så mycket siffror att jag blir alldeles snurrig, men utan att komma ihåg alla procentsatser så räcker stapeldiagrammen gott och väl för att förstå budskapet. Det som är så H I M L A, H I M L A skrämmande är dock, om allt som påstås i filmen verkligen stämmer, att det finns en enorm ”kospiration” – köttproducenter och köttkonsumenter som tillsammans försöker dölja hur köttproduktionen snabbt håller på att förstöra vår planet. Fredagsfilmen passade bra till våra kycklingtacos. Tror det var mina sista på ett bra tag faktiskt.

Kospiration – Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014). ”Dokumentären ”Cowspiracy”, med miljö- och djurrättsaktivisten Leonardo DiCaprio som exekutiv producent, finns nu på Netflix . I ”Cowspiracy” sätter de amerikanska dokumentärfilmarna Kip Andersen och Keagan Kuhn den globala kött- och mejeriindustrin under lupp.” (Politism). Behöver jag säga att jag inte hittar någon recension av filmen i någon av de stora svenska tidningarna??

Huvudpersonen i dokumentären försöker leva miljövänligt; han källsorterar, har bytt alla lampor till lågenergilampor, duschar kort, tar cykeln överallt mm. Det han dock inte har en aning om är hur mycket energi/vatten det går åt för att producera en vanlig hamburgare; betydligt mer än alla hans ”miljövänliga” insatser. Ungefär de som man själv fått itutat i sig att man bör följa. Hur kommer det sig att han, som representant för den vanliga människan, inte har en aning om vad det egentligen är som förstör vår jord??? Enligt en FN-rapport så påverkar djurindustrin utsläppen och uppvärmningen betydligt mer än transporter och energiförsörjning ”86 gånger så stor global uppvärmningskraft”. De utsläppen skulle snabbt gå att minska om människor lät bli att äta kött, då skulle halterna på bara några decennier normaliseras. En minskning av koldioxidutsläppen skulle däremot behöva drygt 100 år på sig för att ge effekt. Varför pratar inte miljöorganisationerna om det här??

Överbefolkning på jorden är ett bekant problem. På bara några hundra år har vi blivit över sju miljarder och det vatten och den mat vi behöver kräver sina resurser. Men det vatten som 70 miljarder djur behöver pratar vi inte överhuvudtaget om!! Eller om att en kossa behöver över 60 kg foder per dygn till exempel (siffran är så otrolig att jag undrar om den ens är möjlig).

De stora miljöorganisationerna vägrar att medverka i filmen; att officiellt propagera för att sluta äta kött skulle tydligen vara spiken i kistan för amerikanen och därmed finansieringen av företagen, för det är nämligen just vad Greenpeace och Oceana är. Det är så fruktansvärt vidrigt att haven ska fiskas ut, regnskogarna ska huggas ner, djuren ska stå i stora köttfabriker för att vi ska kunna njuta (läs frossa, en av dödssynderna) av kilosbiffar och kött tre gånger om dagen. Det finns till och med en ”Patriot Act” där den som talar illa om köttindustrin/hotar köttindustrins vinster kan straffas enligt amerikansk lag. Över 1000 människor som har kämpat för minskningen av köttätande har avrättats, däribland en nunna som kämpade för Amazonas regnskogar; att döda en gammal nunna; hur lågt får man sjunka?? Enligt FBI är miljö- och djurrättsaktivister det största terrorhotet mot USA.

Det finns lösningar och i slutet på filmen får vi flera positiva historier om hur vi ska odla och äta veganskt, det finns så många alternativ till animaliska proteinkällor. Jag tror jag ska frångå mitt köpstopp och gå och köpa en vegankokbok; hoppas jag kan få tips i kommentarsfältet om bra sådana.

//God morgon från en som satte latten i halsen.

”Livet på jorden hänger på en skör tråd beroende på hur vi agerar, antingen lever man för något eller så dör man för ingenting”

”Man kan förändra världen. Man måste förändra världen”

Officiell trailer

5 tankar om “Kospiration

  1. Köp ingen kokbok! Googla ist! Eller så kommer du över och lånar några nummer av vego. Har nog en och annan kokbok med 😊

  2. Ping: Det finns ju fler perspektiv | mittlivsomfemtio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s