Home

bild(4)

Jag läser Patricia Tudor-Sandahls tankar kring de sju dödssynderna: avund, vrede, frosseri, girighet, vällust, likgiltighet och högmod – högst intressant att filosofera kring, just för för att de verkar vara så skilda från vad som faktiskt är brottsligt och bestraffas i samhället. Såklart att mord, våldtäkt, incest och misshandel är värre än högmod och frosseri, men om man verkligen tänker på vad dödssynderna är, så utgör de ju själva grunden till brotten och ett samhälle i förfall.. Det borde alltså ligga i samhällets intresse att bekämpa synderna, men tvärtom så uppmuntras en hel del av dem…Som girighet (hela kapitalismen vilar på önskan om att äga och att få mer), frosseri (vi konsumerar långt över vad vi behöver), vrede (krig bekämpas med krig), likgiltighet (det rör inte oss, det är för långt borta), vällust (sexfixering, sex som en rättighet) och högmod (du är din egen framgångs smed). Synd har blivit dygd och hur ska jag göra för att förändra mitt eget sätt att leva och tänka..?

Varför finns inte filosofi, etik och moral som obligatoriskt ämne i skolan redan från grundskolan?

Hittade Den fjärde åldern och blev nyfiken, valde den mest för att jag ville läsa hur en mogen människa tänker kring livet (om jag tar till mig äldre människors klokheter redan nu så borde jag ha ett försprång innan jag blir äldre 😉 ). Jag har inte läst Den tredje åldern eller någonting av henne tidigare, men jag googlar och hamnar på hennes webbplats och ser en diger lista på böcker och annat publicerat. Jag läser många fascinerande tankar och de första orden som möter mig är till exempel:

Ögonblick som förändrar

Det kan räcka med det lilla för att sätta igång något stort i ens liv. Ett oväntat möte, ett ansikte som lyser eller mulnar, ett brev som förvånar, en mening som tränger djupt in i hjärtat. Man kan aldrig veta om och när det omvälvande ska ske. Det man kan göra är att hålla sig alert inför livet. Öppen för beröring och redo att möta ögonblick som förändrar när de kommer.

Det är ögonblicken som är livet. Vissa av dem betyder mer än andra.

Åter till dödssynderna. De förstör inte bara för individen utan bidrar till destruktiva sociala fenomen – ondska i världen helt enkelt. Fattigdom, sociala orättvisor, ras- och könsdiskriminering och diverse sjukdomar skulle kunna utplånas om vi använde de medel som står till vårt förfogande på ett riktigt och rättvist sätt. Är människan född girig? Är våra ambitioner och strävan efter framgång ett tecken på girighet? Eller det helt enkelt en skapande kraft som hjälper oss att nå våra mål och göra något meningsfullt av våra liv? Den som har fått mest framgång eller som har mest pengar när han dör vinner inte; han dör bara. Vi matas av bilder och historier om människor som lyckas och det är lätt att dras med i önskan om framgång och rikedom.

Entreprenörskap är något som ska genomsyra grundskoleutbildningen i Sverige – vete tusan om det verkligen handlar om att ”ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar”, snarare att uppmuntra individens framgångsbehov och mörka samhällets förmåga att hjälpa den som inte hjälper sig själv. Girighet, högmod och likgiltighet.

Hur skiljer jag på behov och begär? Vad är viktigast i mitt liv? Vad måste jag ha och vad kan jag leva utan? Viktiga frågor som Den fjärde åldern påminner om.

Varje dödssynd får ett kapitel och hon visar på dess motkraft, t.ex ödmjukhet och värdighet som motkraft till högmod. Högmod är en av de svåraste dödssynderna och väldigt förrädisk och vi trillar alla i fällan; vi vill avancera på jobbet, köpa en större lägenhet, umgås i vissa kretsar och den är bundsförvant med girigheten… Det handlar om att veta vem man är skriver Sandahl, om man är säker på sitt värde har man ingenting att förlora, man behöver inte spela roller, göra sig till, skaffa sig saker eller position. Självkänsla alltså. Att kunna se på tillvaron med lite distans och släppa på kontrollen, då är det också lättare att skapa en ödmjuk attityd. Hon pratar om att leva som ett barn; i nuet och inte oroa sig för framtiden, att ge och ta utan förbehåll, att inte värdera och inte göra planer som inte kan ändras. Det handlar också om att vara medveten om döden, vi är alla förgängliga liksom allt annat här på jorden. Det är det enda som är säkert här i livet, det är att vi alla ska dö. Det ger lite perspektiv på saker och ting, livet är här och nu och det här är min chans att vara sann mot mig själv.

6 tankar om “Synd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s