Home

moshin

Fundamentalism är ett återvändande till vad man uppfattar som en religions eller ideologis grundläggande och ursprungliga lära, och utgör ett avståndstagande från upplevda kompromisser förorsakade av moderna religiösa, etiska, vetenskapliga och politiska idéer. Begreppet sammanblandas ofta med fanatism, extremism, traditionalism, sekterism och konservatism. En anhängare av fundamentalism kallas fundamentalist.” (wikipedia).

Jag föreställer mig hur det skulle vara att sitta på caféet i Lahore, Pakistans huvudstad, och lyssna på Changez historia – en otroligt fängslande berättelse om en ung man som kommer till Amerika för att studera på ett av de prestigefyllda universiteten. Karriären går spikrakt uppåt och han är sinnesbilden för en invandrare som skapar sin egen lycka och framgång i det nya kapitalistiska landet. Han möter kärleken.

Det finns något mycket olycksbådande i hans berättelse, nämligen 11 september. Hans lyssnare på caféet är ingen turist eller person som är där för nöjes skull, han har ett uppdrag och monologen skulle kunna vara en bortförklaring, ett försvarstal, för när man förstår att den skäggige Changez flytt USA efter attacken sätter tankespinneriet igång och ju mer han berättar om sina USA-kritiska värderingar – desto mer passar han in på en terrorist. Han är en fundamentalist och nu ska han fångas. Changez betyder ‘förändring’ och förändras är just vad han gör, men inte av de anledningar man skulle kunna tro.

Berättelsen är genialiskt uppbyggd, hur ofta är det jag läser en monolog på 185 sidor och när jag är klar, gärna skulle läsa lika mycket till?! Jag googlar och upptäcker att den finns som film. Det klart, att jag inte såg det med en gång; den är som gjord för att visas i scener.

Det finns alltid två perspektiv av saker och ting och ett som är säkert är att det är den ena som dominerar nyhetsflödet och åsikterna i den här delen av världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s