Home

himlen

eller inte tillbaka alls.

Jag fick låna Eben Alexanders Till himlen och tillbaka. En neurokirurgs nära-döden-upplevelse av en väninna. Jag är så glad att underbara böcker hamnar i mina händer och vem vill inte veta vad som händer efter döden?! 🙂 Även om jag vet innerst inne, är det skönt att få det bekräftat… Nära-döden-upplevelser och religion i allmänhet hamnar lätt i flummighetsfacket; jag tänker på hur mina kollegor skulle reagera om jag på en fikarast började berätta om min resa till… den andra sidan, tänkte jag skriva, men den andra sidan är inte rätt ord, för det är snarare en resa in i det som redan finns. Vi är bara en del av något större.

Tur i oturen råkar Alexanders vara en välrenommerad, vit, medelålders hjärnkirurg med stor familj och många vänner och det borde öka chanserna för att folk ska lyssna. I slutet av boken förklaras till och med med medicinska termer vad som hänt och vilka orskaker som direkt kan avskrivas, bara för att få tyst på alla skeptiker som avfärdar hans upplevelser som hallucinationer eller drömmar. Det kanske du också gör, men du har allt att vinna på att inte göra det.

Jag får ett sms från väninnan på jobbet, om att hennes man har fått hjärtstillestånd och nu ligger i respirator. Hon vet inte om han kommer vakna upp igen. Vad säger man till en någon som nyss fått hela sitt liv krossat? ”Det ordnar sig”??

En neurokirurg i USA som ligger i koma känns lagom långt borta. En mystisk bakterieinfektion slår ut hela hans hjärna och under de dagar han ligger i koma så får han en glimt om vad som väntar oss när jordelivet är slut. För oss som tror är det ingenting konstigt. Jag vet liksom med hela mitt hjärta att jag bara är en del av något större och den vetskapen gör livet enklare och vackrare. Men vetenskapligt saknar vi förmåga att beskriva vårt medvetande. ”Den västerländska civilisationen har haft stora framgångar men vi har fått betala ett högt pris i form av tillvarons mest avgörande komponent – vår mänskliga själ. Högteknologins skuggsidor – modern krigsföring, folkmord, självmord, städer i förfall, ekologiskt kaos, global uppvärmning och ekonomisk polarisering – är illa nog. Men ännu värre är att fokuseringen på ständiga framsteg inom vetenskap och teknik har lämnat många av oss relativt sett fattiga på mening och glädje i livet, och berövat oss förståelsen av hur våra liv passar in i tillvarons större, eviga perspektiv”. Hans tankar om universum är så självklara och i alla religioner så finns kunskapen – vi är bara så väldigt blinda när det gäller det andliga.

Det känns alltid lite skumt när jag läser en historia och sedan googlar på personen och hamnar i verkligeheten, på författarens webbplats, men det är det jag älskar med biografier; gränsen mellan vad som är bok och verklighet suddas ut. Det vore fantastiskt att få lyssna på honom.

Jag säger att jag ska be till alla högre makter jag tror på och att jag tänker på henne. Frågar om hon behöver hjälp med något. Skickar hjärt-emojis.

När jag läser slutet på Till himlen och tillbaka är mina tankar inte hos Eben Alexander utan på Södersjukhuset hos min vän. Om han kunde vakna upp efter flera dagar utan skador på hjärnan så borde väl min väns man också kunna det och jag tänker att det ordnar sig. Män i medelåldern brukar få hjärtattacker, ha hjärtflimmer och göra hjärtoperationer. Det måste ordna sig.

På förmiddagsrasten samlar rektorn alla anställda för att meddela att vår kollegas man är död. Respiratorn ska stängas av samma dag. Det finns inga ord.

En tanke på “Till himlen och tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s