Home

temple

Jag får tipset av Maria, som inte berättar så mycket om filmen Temple Grandin, men ”Värt varenda minut” räcker väl och visst är den värd varenda minut. Temple är flickan som inte har något språk vid fyra, inte vill krama sin mamma och inte passar in – a u t i s m. Läkaren rekommenderar institution, det här är 50-tal, men som tur är vägrar mamman. Vad hade hänt om mamman inte hade varit just den mamman? Om mamman inte hade kämpat för att undervisa dottern, lära henne beteenden som fungerar och sett till att hon hamnat i rätt skolor..? Det är rörande att se hur hon får vara annorlunda, men inte sämre.

Detta annorlunda blir hennes stora tillgång och idag är hon professor, författare och känd för sitt engagemang inom djurrättsfrågor och autismfrågor. Det är skumt när jag hittar henne i verkligheten, för film är film, även om jag vet att det är en biografi. Jag får inte riktigt ihop bilden av den riktiga Temple Grandin och den i filmen, för kvinnan som spelar henne, Claire Danes, gör det så fantastiskt trovärdigt att hon är Temple Grandin. Jag förstår inte hur det ens är möjligt att få fram dessa grimaserande känslouttryck; där ligger Julia Roberts, Nicole Kidman, Megan Fox så långt efter att de inte kommer att komma ikapp alls, överhuvudtaget, never ever.

Det är inte bara mamman som är viktig; hade hon inte stött på läraren och vetenskapsmannen, som uppmuntrade henne och såg henne, ja då hade det inte heller blivit så mycket av henne. Jag önskar varje barn att få möta en speciell vuxen i skolan som ser just honom eller henne, någon som kämpar i lärarrummet och som går emot hela kollegiet. Ibland är det alldeles för mycket ”alla ska ha lika” i Sverige, men alla behöver inte samma och man måste tänka utanför ramarna. Man måste våga stå upp och sätta ner foten, det behövs mycket mer sådant både på jobbet och i livet.

9 tankar om “Annorlunda, men inte sämre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s