Home

fifty-shades-of-grey-tv-spot[1]

När filmen hade premiär för ett tag sedan fylldes Facebookflödet av kvinnliga vänner och bekanta som vallfärdade för att se Fifty Shades of Grey. Ingen skrev att det var en bra film. Ingen skrev något överhuvudtaget om innehållet. Jag har inte hört någon säga något positivt om filmen. Ändå kan jag tänka mig att den dragit in miljarders miljarders dollar till producenten. En film man måste se. Till och med min väninna som är mycket anti till det mesta var och såg den häromveckan. Hon sa att största behållningen var kvinnorna i raden bakom, som hon gissade kom direkt från Finlandsfärjan; salongsberusat högljudda. Dessa kvinnor i medelåldern kommenterade innehållet friskt och har man läst boken så finns det en hel del att kommentera, det kan jag lova 😉 Nu finns den tack och lov att streama på Swefilmer, för betala för den, det gör jag inte.

Handlingen i boken – Femtio nyanser av honom – var bitvis riktigt spännande och medryckande och en bok som läses i tre delar à 600 sidor måste ju ha någon litterär kvalité, oavsett vad alla kritiker tycker. Ofattbart dock hur författaren lyckas fylla alla dessa sidor med varierande sex- och kärleksscener, för det är sex och kärlek det hela går ut på (för Mr Grey sex och för Anastacia kärlek på klassiskt manligt/kvinnligt manér).

I boken finns en bakgrundshistoria där läsaren får en chans att lära känna Anastacia Steele och hur hon får uppdraget att intervjua Mr Grey åt hennes influensasjuka väninna som fått det supereftertraktade uppdraget för studenttidningen på universitetet. I filmen är det pang på – Anastacia träffar honom inom fem minuter och de första plumpa kommentarerna fälls. Ska det föreställa vara sexigt?! Hur filmproducenten kan välja skådespelaren Jamie Dornan är ett mysterium och kemin är obefintlig dem emellan. Jag och min väninna är fullständigt överens om att Mr Grey måste vara en man, inte en pojke uppklädd i kostym som försöker spela en sådan. Som jag minns det fanns det kemi mellan Richard Gere och Julia Roberts i Pretty Woman, eller så var jag bara 16 år och saknade förmåga att urskilja sådant. Det är samma situation i allafall: otroligt rik man (här manifesterat i helikopter, takvåning, överdådiga presenter, privatchaufför, eget företag) hittar fattig vacker kvinna på gatan som han kan snygga upp. Kvinnan duger inte som hon är utan hon ska friseras, vaxas, sminkas och kläs upp i exklusiva kläder. Objektet kvinnan i Pretty Woman är till salu för den som betalar och objektet kvinnan i Fifty Shades används som undergiven i hans dominanslekar. Väldigt charmiga män ööhhh. Som någon skrev; hade Mr Grey inte varit så rik utan varit en vanlig, säg verkstadsarbetare med modest lön, så hade han inte kommit undan med sitt beteende som i rättsssalen och på kvinnojourer definieras som psykisk och fysisk misshandel. Att köpa sex är ett brott men Pretty Woman definieras liksom Fifty shades som ”en romantisk film”. Världen är bra sjuk.

Positivt i filmen: Anastacia ser inte ut som en Barbiedocka med silikontuttar, läppförstoring och blonderat hår, tack för det. Jag såg knappt en timme, ungefär tills Mr Grey gav henne ett brunt kuvert; ”Kontraktet” för detta är kärlek med förhinder. Förhindret är alla de villkor han dikterar, hennes förhandlingsutrymme är minimalt. När hon frågar vad hon får ut av det blir svaret från honom ”Mig”. Jag får rysningar, men jag fortsätter mitt bildningsuppdrag någon av kommande kvällar… Fortsättning följer 😉

8 tankar om “Fifty shades of shit

 1. Jag fick frågan häromdagen varför jag inte läst boken men jag måste erkänna att inget med den lockar trots att jag borde tillhöra målgruppen…

 2. Den suveränt roligaste recension jag nånsin läst i hela mitt liv skrevs om denna film. Nu vet jag inte hur bra du är på danska, men det kan vara värt ett försök…

  Mn egen översättning av lite av det:

  När Christian gick in i sitt lekrum så tog han av sig sin vackra fasad och blev en helt annan man.

  Äsch, snicksnack. Han var fortfarande bara Christian. Men han tog av sig kavajen och på sig knulljeansen, och under sina jeans var han naken även om er recensent måste tillägga att det är sån man får eksem av i verkligheten. Men det struntade Christian i.

  Har du kommit ihåg ditt safe word? frågade Christian Anastasia, innan han kittlade henne i skrevet med en halv meter lång påfågelfjäder, och Anastasia fick 700 orgasmer på 30 sekunder, och damerna [i biosalongen] tänkte: ”det där S/M, det tror jag nog att jag tycker om”

  https://www.denfri.dk/2015/02/fifty-shades-grey-det-faar-man-altsaa-eksem-af/

 3. Ping: Att stå ut med det grå | Läsenär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s