Home

anonyuous

”We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us – always”

Jag visste inte att Wikileaks dataserver låg i Vita berget, på grund av Sveriges unika tryckfrihetsgrundlag. Jag visste inte att många av de sjukt roliga eller bara sjuka bilder som vandrar runt i sociala medier kom från 4chan. Jag visste inte ens att 4chan eller 9gag existerade. Det visste min 11-årige son och då är ändå allt innehåll för vuxna.

Jag gillar när jag lär mig saker och jag gillar när jag ser att det finns motståndsrörelser i världen, det går att bekämpa ondska och okunskap om vi gör det tillsammans. Vi sitter inte längre (om vi någonsin har gjort det) ensamma framför datorn, internet förenar oss och vi är, om vi vill, starkare än någonsin.

Filmen We are Legion: The Story of the Hacktivists från 2012 berättar historien om ”Anonyous” – en löst sammansatt grupp av nätaktivister eller ”hackare” som med sina attacker mot olika webbplatser försöker bekämpa länder, myndigheter, företag, kyrkor och privatpersoner som försöker begränsa fri kultur, piratkopiering och yttrandefrihet. Det kallas civilt motstånd men det gör man inte ostraffat och huvudanledningen till deras masker är för att undvika repressalier från till exempel Scientologerna, en av gruppens uttalade fiender.

Det  är fantasiskt hur en rörelse utan hierarki och därmed utan ledare kan växa och förena sig i handling över världen. Ta till exempel Den arabiska våren 2011; när Anonymous stödde demonstranterna mot regimen genom att stänga ner statliga webbplatser och hjälpa till att öppna upp internet för demonstranterna och se till att information från de drabbade länderna kunde spridas till omvärlden. Ingen stat borde få finnas som försöker att kontrollera sina medborgare genom att censurera sociala medier och stänga ner regimkritiska webbplatser.

Tyvärr verkade Julian Assange mest bli omtalad för sexualbrotten  i Sverige men det han skapade med Wikileaks var fantastiskt, vi människor har rätt att få veta sanningen om våra makthavare. Varje gång jag kommer köra förbi det rykande berget på Södermalm, som tidigare fått mig att tänka på New York, kommer jag nu att tänka på de enorma informationsservrar som är gömda i berget och känna mig tacksam för att Sverige har lagar som gör att vi kan hysa dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s