Home

uusma

Besatt av något som hände för över hundra år sedan; hur är det möjligt? Fast människor blir ju besatta av allt möjligt. Och människor blir arkeologer. Inte för att jag skulle ha tålamod att sitta timme efter timme och borsta med en liten borste eller filtrera sandkorn för att hitta en liten lerbit som har varit en kruka för några tusen år sedan. Men jag antar att det är som att lägga pussel och pussel kan ju ibland helt uppsluka mig; i alla fall för en kväll! Nu har Bea Uusma varit besatt i femton års tid av denna expedition, ända sedan hon på 90-talet hittade en bok om Andréexpeditionen på en tråkig fest. Men som hon säger själv, besattheter eller ”specialintressen” som det också kan kallas ibland, är ofta ett sätt att få tid för sig själv; komma bort från jobb, familj, måsten. Och intresset har ju lett till en fantastisk bok – Expeditionen. Min kärlekshistoria – som fick Augustpriset 2013 och nu är hon ledande Andréexpert i världen – så den här besattheten har ju varit produktiv! Jag kommer att tänka på Ester Nilssons besatthet för fel män som inte direkt leder någonstans! 😉

Andréexpeditionen var en expedition bestående av tre unga män som skulle färdas med vätgasballong till Nordpolen 1897. Tre män fyller en ballong sydd av sidenbitar med vätgas och packar den full med förnödenheter – konservburkar, portvinsflaskor, linnedukar och annan nödvändig utrustning för att klara en vinter på Nordpolen. Naturligtvis landar de inte där de har tänkt att landa. De landar på isflak som rör sig – i motsatt riktning till dit de ska. De sliter och släpar alltså i dagar och veckor, utan att komma någonstans.

Hur är det att dra en släde som väger 150 kg med trämedar och klafsa fram i blöta kängor och strumpor vecka efter vecka och till frukost, lunch och middag äta köttpulver, blöta kex, halvrått isbjörnskött och samtidigt ha diarré? Och veta att snart kommer vintern då lampan släcks helt och det inte finns en chans att bli räddade?

Frågan är hur de dör. Uusma är besatt av att få veta och den som läser drabbas också.

Förfrysning? Förgiftning? Isbjörnar? Mord/självmord?

Läs!

5 tankar om “Expeditionen. Min kärlekshistoria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s