Home

1q84 - 3

Det känns som att försvinna in i en annan värld. Inte nog med att jag befinner mig i min egen lilla värld, sängliggandes långt bort från jobb och måsten, men att läsa 1Q84 av Haruki Murakami är verkligen en fantastisk resa/verklighetsflykt och nu har jag läst klart alla tre delarna. Det överstiger min förmåga att förstå hur en författare lyckas tänka ut själva historien och sedan lägga ner så mycket möda på alla detaljer på dessa 1500 sidor och ändå är varenda sida spännande. Jag kan inte komma på någon manlig författare som skriver så trovärdigt om en kvinnlig huvudperson.

Ibland är det nyttigt att vara ensam och stanna upp och tänka efter. Jag kanske behövde de här dagarnas vila eftersom min kropp sade ifrån. Jag läser om hur Tengo försöker få fatt i sanningen om sig själv och lära känna sin pappa, men det är försent, han är redan ett paket på en institution och det påminner mig om att jag måste ta vara på tiden som finns och ta reda på allt jag vill veta. Min mamma kom förbi igår en stund och vi hade ett ovanligt bra samtal. Det är inte lätt att bli gammal och fundera över de val man gjort i livet och vad man kunde gjort annorlunda. Jag vill inte sitta där på ålderns höst och grubbla över beslut jag tagit och chanser jag låtit gå förbi.

1Q84 är en bok om livet och om att vara sann mot sig själv och att våga gå efter magkänslan. Livet är också magiskt och det är bara att vända blicken uppåt för att upptäcka magin. Det är nästan så att jag förväntar mig att se två månar och jag funderar på om det är någon där uppe som drar i trådarna och att allt är förutbestämt. Men det lutar mer åt att min egen tankekraft styr…

Aomames starka vilja och kärlek får berättelsen att ändra skepnad och i slutet av tredje delen befinner hon sig på samma motorväg i rusningstrafik som hon gjorde i början av första delen, som jag skrev om här och här. Hon är klädd i samma dräkt, samma högklackade skor och samma kappa men nu är hon inte ensam. Hon har två personer med sig på gränsen mellan de två världarna och hon försöker hitta passagen. Hur det går är upp till läsaren att spekulera i, men det är nästan så jag hoppas på en fjärde del. Och kanske är det så att Murakami satsar på att skriva en japansk ”På spaning efter den tid som flytt” – just den bok som Aomame väljer att läsa när hon håller sig gömd under några månader – det framgår dock inte hur många delar hon lyckas ta sig igenom. Själv tror jag inte att jag kom igenom första ens, men det var ett himla tjat om Madeleine-kakor på franskkursen på universitetet. Detta är kanske nästa romansvit jag ska ta mig an någon sjukvecka..? 😉

2 tankar om “I en annan värld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s