Home

Laura-dekker

Hur många fjortonåringar skulle ens tänka tanken på att resa ensam..? Ännu mindre att segla ensam… Att dessutom segla jorden runt ensam under två år, är en ofattbart lång och omöjlig resa för en så ung person…

UR Play har en alldeles fantastisk dokumentär om holländskan Laura Dekker som bestämmer sig för att bli den yngsta världsomseglaren någonsin och det är underbart befriande att se en så ung tjej som gör det hon älskar och inte låter sig hindras av omvärldens tvivel och regler hur ”barn” uppfostras bäst.

Att lämna allt, att bli ett med havet och naturen, att lära sig leva med sig själv under veckor av ensamhet, att efter en månad skymta land och segla in i en främmande hamn, där möten med främlingar betyder lika mycket som att träffa sin egen familj, det är att vara levande och dokumentären, som mestadels är filmad med handkamera av Laura själv, förmedlar verkligen känslan av att vara ute på äventyr och jag fylls av hennes energi och inspiration.

Jag längtar plötsligt akut efter havet och att vara utomhus i solen. Jag längtar efter att dyka och jag längtar efter frihet, att inte mina dagar styrs av klockan.

Hon berättar om sin uppväxt som inte alls var särskilt lätt, hur hon och pappan bodde i husvagn och han jobbade 14-timmars pass för att försörja sig efter skilsmässan, hur hon fick laga både frukost, lunch och middag själv. Men det lärde henne att klara sig själv och att om man vill något så får man kämpa. Hon delade ut tidningar, pantade burkar och tog alla chanser att tjäna extrapengar för att spara ihop till sin första segelbåt – inte till kläder, hårförlängning eller lösnaglar. I stället för att sitta med tjejkompisarna och oroa sig för sitt utseende och göra allt för att behaga killarna gör denna unga kvinna verklighet av sina egna drömmar och världen skulle bli en bättre värld om det fanns fler som Laura och färre Paradise Hotel-aspiranter.

Vilket liv hon har framför sig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s