Home

citron    Lemon-Tree

Två kvinnor i femtioårsåldern lever på var sin sida av ett taggtrådsstängsel. De har mer gemensamt än vad de vet om. Båda är vackra med ett sorgset utseende, ensamma och saknar familj. Deras barn är långt borta och även om den ena har man så är han inte där. De är förvillande lika. Det bara råkar vara så att den ena är israelisk judinna och den andra palestinska – två folk – åtskilda av murar och arméer och en konflikt som aldrig tar slut. Vi får se en glimt av denna vardag i filmen Citronlunden från 2008.

Den ena kvinnan, Mira, är Israels försvarsministers fru och de har precis flyttat till ett nytt hus. Som råkar ligga bredvid den palestinska gränsen på Västbanken och därför behöver ett vakttorn sättas upp, stängslet förstärkas och säkerhetsvakter anställas. Hotet kan komma därifrån det inte syns. Till exempel från Salma, den andra kvinnans, citronlund som ligger precis utanför huset. Salma är änka och lever på det lilla lunden ger och hon tar hand om träden som hennes far planterade. I den vackra citronlunden skulle alltså en  hamas-terrorist kunna gömma sig och därför måste citronlunden elimineras. Citronerna är ett hot emot Israel och om detta blir det rättegång för Salma ger sig inte så lätt.

Davids kamp mot Goliat. Men vad är människan utan sina rötter? Om någon tar marken där du är född ifrån dig och utraderar allt vad din släkt har planterat under århundraden? Vad har du kvar då?

Hundraåriga olivträd rycks upp med rötterna på mark som ska bli bosättningar åt migrerande judar och det är inte ofta vi får höra markägarens berättelse. Det som är så fantastiskt med Citronlunden är att ingenting sägs egentligen, det är upp till tittaren att se vad som händer och tänka själv.

I Folkets Bios filmhandledning läser jag om regissören Eran Riklis tankar. Han vill inte rubricera filmen som politisk, utan snarare vill han påstå att allting är politik idag och beslut som fattas på höga nivåer har en direkt inverkan på människors liv, inte bara i konfliktdrabbade områden som Mellanöstern utan var man än befinner sig i världen. Filmen handlar om människor som sitter fast i ett politiskt dödläge.
/…/  Försvarsministern, hans fru, Salma, advokaten, är alla fångar i sina egna liv, i sina privata och offentliga positioner och i sina egna tankar. Filmen är inte politisk i den bemärkelsen att den vill framföra en åsikt utan hellre lotsa åskådaren genom en komplex och känslig situation i en laddad miljö. Några förhoppningar om att filmen ska förändra världen har inte regissören.
Jag hoppas i alla fall på en förändring och sådana här filmer inger hopp.
citroner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s