Home

morgspurlock-where-world-osama-final[1]

Det är inte så ofta man hör om Bin Ladin längre, antagligen för att han är död. Han var mannen som stod högst upp på USA:s lista över terrorister och 2011 fick man honom. Omständigheterna kring hur han dog är dock lite oklara. Men efter tio års jakt så måste USA hitta honom, oavsett hur. Att ”upphovsmannen” till de amerikanska dödsoffren i New York skulle gå fri, det var otänkbart. Kosta vad det kosta vill.

Filmen Where in the world is Usama Bin Laden? kom ut 2008 och jag förstår inte hur jag har kunnat missa den! Den ligger i alla fall på www.ur.play, en mycket underskattad streamingkälla – lättare att hitta något där som jag vill se än på Netflix som jag betalar för!

I alla fall, kriget mot terrorn pågår för fullt, inte minst efter det som nu har hänt i Paris mot Charlie Hebdo. Och det är USA och västvärldens kamp mot islam. 20 % av världens befolkning är muslimer och den bara ökar. Jag vågar nästan påstå att utgången är given. USA kan hålla på och jaga terrorister i all framtid, men faktum kvarstår att landets ekonomiska intressen i Mellanöstern föder förtryck, fattigdom och desperation. Där finns långt fler dödsoffer än de 3000 som dog i 11 september-attacken.

Filmens huvudperson, filmaren Morgan Spurlock (han som gjorde Supersize me), som som tur är är en man (det hade aldrig fungerat med en kvinna som gjorde samma resa) vill ta reda på var Usama bin Laden gömmer sig och han förbereder sig noga i USA. Han lär sig självförsvar, bombdesarmering, mellanösternklädkoder och lite arabiska. Bilden som målas upp av Israel, Turkiet, Egypten m.fl. är livsfarliga länder, där han kan bli dödad när som helst. Hmm, jag har aldrig känt mig otrygg i något av länderna, jo möjligtvis en gång, som jag kommer till senare. Som grädde på moset är hans fru gravid och han är på väg in i action-tv-spelet ”Where in the world is Usama bin Laden?”

Filmen är helt skruvad och jag skrattar, även om skrattet fastnar i halsen, för så roligt är det inte egentligen. Naturligtvis hittar han inte Bin Laden man han hittar en massa människor och det är mötet med dem han vill skildra. Vi är alla människor med samma önskningar och behov, oavsett religion. Det är när våra grundläggande behov, som mat, vatten, bostad och skolgång för våra barn inte tillfredsställs som vi blir farliga.

Israel-Palestina-konflikten står nästan alltid i centrum när man diskuterar Mellanöstern och en scen i filmen visar hur man tror att man har hittat en bomb i Tel Aviv. Den bomben ligger i fontänen, alldeles utanför det hotellet där vi bodde en natt (vi var dock tvungna att flytta på grund av stringtrosor i garderoben, råttskit på balkongen, kokhett vatten i spolknappen i toaletten och porrfilmsinspelningar kombinerat med fest i rummet bredvid) och vi åt frukost i ett litet köpcentrum med utsikt över strandpromenaden och fontänen. Varje morgon sprang jag längs havet, med marathon i sikte. Under de tio dagarna vi var i Israel så mötte vi fantastiska människor, både judar och araber och så gästvänliga och hjälpsamma. Förutom i de ultraortodoxa kvarteren i Jerusalem, där blev vi liksom Morgan Spurlock bespottade och bortjagade. Vi var inte välkomna där, apropå människor i Mellanöstern.

”Jag har letat efter den här personen i flera månader. Alla som vi möter säger: Varför letar ni efter honom? Det är ju bara en människa. Nu har jag insett att resan är en chans att prata med de människor som vi fått höra att vi ska vara rädda för /…/ Men jag tror att när man skapar demoner inom sig själv, när vi, med medias hjälp, skaper demoner som inte alls existerar så blir det ett självspelande piano efter ett tag. Då växer rädslan”

Jag hoppas att man visar den här filmen i skolan för utbildning är enda botemedlet mot galenskap.

 

3 tankar om “Where in the world is Usama bin Laden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s