Home

”Welcome to the age of un-innocence. No one has breakfast at Tiffany’s, and no one has affairs to remember. Instead, we have breakfast at 7am… and affairs we try to forget as quickly as possible.”

Jag vet inte hur många gånger jag har hört Carrie Bradshaw säga dessa bevingade ord, i det allra första avsnittet av Sex and the City. Är det något avsnitt jag inte missar så är det ju det första, när jag får för mig att kolla om på serien. Längre fram kommer det ju visa sig att det visst finns kärlek och romantik för både Carrie, Samantha, Charlotte och Miranda, men jag gissar att de senare säsongerna inte ens var påtänkta när de första avsnitten spelades in.

När jag såg omslaget till Truman Capotes Frukost på Tiffany’s var Sex and the city det första jag tänkte och jag kunde inte låta bli att låna hem den. Jag måste helt klart se filmen också, Breakfast at Tiffany’s med Audrey Hepburn – den är ju en klassiker 🙂

frukost-pa-tiffanys    tiffany

Truman Capote är visst synonymt med New York och hela serien Sex and the city är full av hyllningar till staden. Jag känner igen många av Carries ord och tankar i citaten från Breakfast at Tiffany’s.

“I love New York, even though it isn’t mine, the way something has to be, a tree or a street or a house, something, anyway, that belongs to me because I belong to it.”

Jag får lust att åka till New York.

Holly Golightly är den 19-åriga vackra mystiska kvinnan som bor i ett nedslitet tegelhus. Vi får följa hennes glamorösa men destruktiva leverne genom hennes granne Författaren (tydligen ett ironiskt självporträtt av Capote själv). Hon drömmer om att äta frukost på Tiffany’s – den legendariska juvelerarbutiken i New York. Tiffany’s är symbolen för att ha lyckats, att inte behöva oroa sig för något, allra minst ”tjocka röda damen” alias Ångesten som kommer över henne då och då. Författaren blir kär i den oskuldsfulla flickan som är full av upptåg. I själva verket är hon prostituerad och inblandad i kriminella affärer.

”What I’ve found does the most good is just to get into a taxi and go to Tiffany’s. It calms me down right away, the quietness and the proud look of it; nothing very bad could happen to you there, not with those kind men in their nice suits… ”

En ganska sorglig historia. Jag tänker Marilyn Monroe.

tiffany[1]     MCDBRAT EC006

Jag ser också hur Carrie och vännerna, i avsnitt efter avsnitt, shoppar i lyxbutiker. Känns det lite tomt när man vaknar på fel ställe så kan man alltid muntra upp sig med ett par dyra skor. När Charlotte gifter sig för första gången och ska skapa ”drömäktenskapet” med ”drömmannen” råkade han fria på fel ställe men han korrigerar det hela med att ta henne till Tiffany’s och säga de rätta orden utanför – så kan hon berätta för hela världen att han friade utanför T I F F A N Y ‘ S.  Man kanske måste vara amerikan för att förstå vad begreppet står för – men för Holly Golightly är det drömmen om ett liv där hon slipper ångesten, smutsen och längtan efter något annat.

“You call yourself a free spirit, a ”wild thing,” and you’re terrified somebody’s gonna stick you in a cage. Well baby, you’re already in that cage. You built it yourself. And it’s not bounded in the west by Tulip, Texas, or in the east by Somali-land. It’s wherever you go. Because no matter where you run, you just end up running into yourself.”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s