Home

… går läsningen oftast väldigt trögt. Kanske för att det oftast är kurslitteratur, som i teorin är väldigt intressant, men i praktiken mest är jäkligt jobbig att ta sig igenom…

Så var det dags på jobbet att kompensera klämdagarna mellan jul och nyår med läsläxa och lite annat smått och gott och till råga på allt hade jag kommit med förslaget att Jakten på det nya kapitalet kunde läsas när jag fick ett par gratisexemplar på en mässa, jag hade ju ändå tänkt läsa boken. Två flugor i en smäll liksom 😉 Detta hade jag  helt glömt bort när jag ställdes inför faktum efter ett personalmöte jag missat.

Jakten-pa-det-nya-kapitalet[1]

Det är inte jag och mina kollegor som behöver läsa den här boken, så mycket kan jag säga. Vi vet vilka otroligt kompetenta människor vi har i våra klassrum! Arbetsgivarna däremot, näringslivet och för att inte tala om kommunen och landstinget, de skräms av utländska namn, utländska universitetsnamn och ”bristande svenska” – och just det där med språkkunskaperna som det tjatas i all oändlighet om är väldigt tröttsamt tycker jag- varför kunde Silvia bli drottning 1976 utan att kunna ”flytande svenska i tal och skrift”?!? Och varför handplockas ingenjörerna redan på nybörjarkurserna och bedöms kunna jobba inom sitt yrke direkt?? Trots dålig svenska.

Vem har skrivit Jakten på det nya kapitalet? Jag funderar över syftet med boken. Varför delas den ut gratis? Vilka är Fores?

” Fores är en grön och liberal tankesmedja som arbetar med frågor om miljö, migration, entreprenörskap, integritet och det digitala samhället, jämställdhet, global demokratisering och moderniserad välfärd. Verksamheten är fördelad i olika program. Initiativet till bildandet av Fores togs 2007 av Centerpartiet men verksamheten är partipolitiskt obunden. Bakom tankesmedjan står även andra gröna och liberala organisationer och personer, bland andra Bertil Ohlininstitutet och Studieförbundet Vuxenskolan. Namnet är en förkortning för ”Forum for Reforms, Entrepreneurship and Sustainability”, på svenska Forum för Reformer och Entreprenörskap. Fores är också det latinska ordet för dörrar.” (Wikipedia)

Hittar en intressant rapport om tankesmedjor som inte alltid är så oberoende som de framställer sig att vara. Fores finansieras och styrs av Centerpartiet och det kanske man ska ha i bakhuvudet när idéer och företag/projekt presenteras i boken.

Googlar jag på Fores hamnar jag på en amerikansk sida som saluför Nike Air Max, likadant om jag googlar på Jakten på det nya kapitalet. Jag ställer mig något undrande… En hacker som varit i farten? Någon Centerpartifiende eller kanske någon Sverigedemokrat som tycker att Fores är för invandrarvänlig?!?

Jag kan inte påstå att jag får några nya revolutionerande kunskaper, det mesta känns bekant. Sverige är ett svårt land att ta sig in i. Visst är vi ”early adapters” av mycket nytt, men när det väl gäller är vi otroligt konservativa; vi är övertygade om att den svenska modellen fungerar bäst. Översatt till det privata: Det är jättepittoreskt och trevligt att åka på semester till Medelhavet och äta lokal mat och prata med lokalbefolkningen och om detta berättar man gärna på parmiddagen (obs; enbart ”svenska” par!) hemma i Svedala. Man har dock inte en enda bekant med utländsk bakgrund och man skulle aldrig få för sig att prata med den nyinflyttade grekiske grannen, ännu mindre anställa någon med något konstigt namn, om man har det förmånen att ha den positionen i arbetlivet.

Det finns flera problemområden när det gäller hur Sverige hanterar internationell kompetens. ”Kompetens verkar definieras alltför snävt på ett sätt som är väldigt nära kopplat till kvalifikationer som erhållits i Sverige. Det betyder att erfarenheter, färdigheter men även formella kvalifikationer i form av utbildning som människor har skaffat sig utanför Sverige betraktas som mindre värda eller t.o.m. som en nackdel när man söker jobb på den svenska arbetsmarknaden. Denna syn verkar genomsyra stora delar av samhället, inklusive näringslivet. /…/ Konsekvensen blir resursslöseri, kostnader och en frustration både för samhället och de berörda individerna.

Vad finns det då för lösningar? Sista kapitlet i Jakten på det nya kapitalet föreslår konkreta regeländringar, som t.ex. avskaffande av licenser, skråväsenden och lagkrav på att man ska ha en viss nationalitet för en viss tjänst. Det som sedan måste till är attitydförändringar och det är ju såklart svårare att hitta konkreta åtgärder till.

Gott Nytt År, det började tungt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s