Home

1q842

Som två magneter dras de till varandra, utan att ens träffas. De finns i varandras tankar och deras banor kommer allt närmare varandra. Aomame och Tengo i 1Q84. Det är förutbestämt men någonstans bestämmer du ändå ditt eget öde. Både Aomame och Tengo har tagit drastiska beslut som inte bara påverkar deras egna liv. Rätten att döda till exempel. Har man rätt att ta någons liv bara för att den begått olidliga grymheter? Kan Den onde ha goda sidor och goda skäl för sina grymma handlingar?

1Q84 är en filosofisk historia med två månar.

Jag ägnar den här julen åt att läsa böcker i soffan, äta choklad och dricka vin hos min älskling. En barnlös jul kan vara en fantastisk jul. Det är lyx att få försvinna in i världen 1Q84 och när jag lyfter blicken ut genom fönstren är det rimfrost på träden. Vi går en promenad i kylan och efteråt är det ännu skönare att krypa upp i soffan i långkalsongerna och raggsockorna.

Aomame får sitt sista uppdrag. Naturligtvis är det det svåraste och som gjort för att det ska gå snett. Det finns aldrig några sista lyckade uppdrag i filmer eller böcker men även om hela situationen är läskig har Murakami ett sätt att sakligt beskriva saker och ting som gör att jag inte blir rädd. Det är händelser rakt upp och ned, det finns ingen värdering i det som sker, det är upp till läsaren att fylla i det som inte skrivs. Kanske ligger en del av lockelsen och hans framgångar däri. Förbjudna saker blir tillåtna. Kan tänka mig att män finner det otroligt upphetsande med den vackra 17-åriga Fukaeri som kryper ner halvnaken i Tengos säng. Saker och ting är dock inte som man skulle kunna tro att de är i 1Q84. Det hade kunnat vara plumpt, nu är det bara vackert.

Jag får ingen riktig bild av Japan och Tokyo; det skulle kunna vara vilken modern storstad som helst. Miljön är väldigt ren, lite steril på något sätt. Det är detaljerna träder fram och omsorgen, som till exempel den noga utvalda maten som de äter. Här glufsas inte i sig någon slafsig hamburgare på något gatukök utan grönsakerna är färska och perfekt grillade, misosoppan hemgjord och vinerna är utsökta årgångsviner.

Jag fyller på mitt vinglas ur bag-in-boxen och tar ännu en pralin ur asken som säljs under 50-lappen. Kakaohalten är väl nätt och jämnt choklad. Men min känsla är lyxig! 😉

En tanke på “Två månar

  1. Ping: I en annan värld | Läsenär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s