Home

1q84

Som Harry Potter fast för vuxna var det någon som sa och så känns det när man lägger ifrån sig den 450 sidor långa 1Q84 av Haruki Murakami och vet att det finns två delar till – en hel serie att följa! 🙂 Och så spännande! Och då menar jag inte spännande som i hur och när Mr Grey och Anastasia ska få till det, den enda triologi jag kommer på att jag läst på väldigt, väldigt länge.

Jag måste erkänna att jag först var lite skeptisk när jag började läsa 1Q84; en av huvudpersonerna, den vackra Aomame, hittar plötsligt en hemlig nedgång från en motorväg och måste akta sig för att inte visa sitt förvridna ansikte och sneda öra och hennes uppdrag de första två kapitlen är att döda en man med hjälp av en injektion i nacken. Hmmm… Jag tänker Science Fiction. Jag tänker Star Wars och alians men det här är inte Urban Fantasy utan något annat. Ja, det finns två månar. Det finns Little people. Men finns det inte alltid en alternativ verklighet om man tittar bortom där man brukar titta?

1Q84 är genialt uppbyggd och jag älskar hur Murakami har skapat de två huvudpersonerna – Tengo och Aomame – de liknar inga andra jag mött. Det är skönt med en kvinna som är stark och vältränad och vars liv inte kretsar kring kärlek, familj, utseende eller karriär. Hon drivs av personliga mål och det handlar om att bidra till en bättre värld. Hennes motiv att döda är oväntat, mycket oväntat för att komma från en manlig författare, och jag förstår henne till fullo. Vissa grymheter måste bestraffas. Det är också ovanligt med en kvinna som ser på sex ungefär som en man – hon går till en bar, väljer ut någon med vissa fysiska företräden (det råkar vara huvudformen i hennes fall), låter honom betala för en hotellnatt där hon tillfredsställs och sedan går hon hem och det får vara bra för den gången. Inget smetigt kladdigt träffa Mr Right. Tengo däremot, mannen i boken, är betydligt mjukare och nästan feminin i sitt sätt. Han är universitetsläraren som drömmer om att bli författare. Och det blir han, men inte riktigt som han tänkt.

Naturligtvis är titeln en anspelning på George Orwells 1984, en bok som jag inte har läst, och en sådan detalj, både vad gäller innehåll och titel, visar ju bara på Murakamis storhet som författare. Han är visst en av Japans mest populära författare och Nobelpristippad. Man kan ju alltid hoppas.

3 tankar om “1Q84

  1. Ping: Två månar | Läsenär

  2. Ping: I en annan värld | Läsenär

  3. Ping: Fågeln som vrider upp världen | Läsenär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s