Home

Jag fortsätter min läsning på temat ekonomi (se mitt inlägg om klass) med Bengt Ericsons Den nya överklassen. En bok om Sveriges ekonomiska elit och jag kan inte annat än skratta åt eländet. Det är så absurt att det blir komiskt. Hade aldrig hört talas om Ericson men han är visst en av Sveriges mest renommerade ekonomijournalister så han vet vad han skriver om. Här pratar vi inte politiker eller företagsledare som får feta avgångsvederlag eller bonusar som sticker i ögonen på mindre bemedlade. Det är också upprörande i och för sig. Här pratar vi om en liten, liten elitklick i Sverige med så mycket makt och pengar att det är ofattbart.

Det finns ca 300 personer som har tillgångar på mer än 100 miljoner kronor. Det finns drygt 100 personer som har en förmögenhet på minst en miljard. En miljard är 1000 000 000 000 kr och jag hoppas jag fick till nollorna rätt. Det är personer från familjerna Kamprad, Person, Rausing, Ax:son Johnson, Tham, Olsson, Hult och några fler och det lustiga i kråksången är att de verkar alla ha förbindelser mellan varandra – de styr indirekt och politikerna och medierna dansar bara snällt efter deras pipa. Och vi vanliga dödliga är lyckligt omedvetna om premisserna under vilka det hela får fortlöpa. Vi tänker med förskräckelse på historiska tider då en rik adelsklick sög ut fattiga småbönder och använde pengarna till att betala palats och liv i lyx. Vi förfasas över tillkomsten av enorma dyrbara palats i världen. Vi ser dock inte det som pågår mitt framför ögonen. Ingångslönen är runt 18 000 kr/månad för en handelsanställd.

Den nya överklassen börjar lite lättsamt med att berätta om hur de bor, hur de roar sig, vilka skolor de väljer till sina barn och hur de åker på semester för att övergå till företagsfakta/historia och personporträtten som Ericson passande nog döpt till ”Porträtt av en riking: Stefan Persson, Melker Schörling etc”.  Det är tung läsning för en av ekonomi ointresserad person som jag (notera att jag i tre år jobbat med yrkesinriktad språkundervisning för just ekonomer och tvingat mig igenom en hel del ekonomiartiklar, studiebesök  och filmer på ekonomiskt tema) men jag sträckläser.

Jag förstår succesivt att Ericson inte är socialdemokrat eller vänsterkritisk, han är helt enkelt bara kritisk till att så rika personer håller varandra bakom ryggen och alldeles för hårt på sina pengar. Han nämner till exempels Ingvar Kamprads obefintliga välgörenhetsinsatser – att ha så mycket utan att dela med sig utanför familjen är skamligt. Det kallas girighet. Jag hade inte förväntat mig kapitlet i slutet om klass men han menar att Sverige håller på att bli unikt i fråga om skillnader och antalet lågbetalda – inte förvånande att många vänder sig till Sverigedemokraterna med förhoppningen om förändring… Men lösningen stavas inte socialdemokratisk beskattning, enligt Ericson har svenskarna satt in alldeles för mycket pengar redan i välfärden utan att tillnärmelsevis få ut lika mycket.

”Efter att ha prövat många infallsvinklar har jag i stället kommit fram till, att det i grunden bara finns två saker att hoppas på. För det första: Fler företagsägare av kött och blod, med kraft och intresse av att hålla de giriga topptjänstemännen på mattan. För det andra: Den ekonomiska elitens självbevarelsedrift. Annars har gruppen att vänta ännu mer bad-will, med bland annat en försämrad arbetsmoral och oroliga löneförhandlingar i sina spår.”

I helgen var jag på IKEA och kön till julbordet för 129 kr (ät så mycket du vill) var lång. När jag tittade till vänster åt efterrättsbordet gapade skålarna halvtomma. Det var bara slabbiga sylt/grädd/ris à la malta-rester kvar längst ner i botten. Varuhuset var packat med människor med drömmar om ett vackrare/modernare/hemtrevligare/juligare/smartare hem. Amen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s