Home

https://i1.wp.com/bilder.panorstedt.se/bilder/Omslag/224/13038704_O_1.jpg

Det har aldrig funnits någon som Kerstin. Jo, nu finns det kanske det – var och varannan författare skriver öppenhjärtligt om det privata, för inte tala om alla bloggare som är privatare än privata. ”Om Kerstin hade varit ung idag hade hon givetvis haft den största och mest utmanande bloggen, varit programledare i en klänning som skulle gjort Lady Gaga avundsjuk, kanske varit älskarinna till Berlusconi och sedan skrivit en roman om det” skriver författarna till boken Dagarna med Kerstin – en biografi om Kerstin Thorvall (1925-2010). Hon är kanske inte störst idag.

Men hon var först.

Jag var knappt född när hon slog igenom och jag tror inte riktigt att jag fattade då, när jag läste henne på 90-talet när jag pluggade, hur udda hon var i sammanhanget. Jag har fortfarande svårt att förstå tidsperspektivet, i alla hennes böcker är hon alltid så ung, om inte i siffrorna så i sinnet.  Men de känns så moderna, mer frigjorda än vad jag själv och mina väninnor är och har varit.

Kerstin Thorvall är min absoluta svenska favoritförfattare och jag älskar henne för att hon skrev hur det var, inte hur det borde vara. Att som kvinna kunna göra lite som man vill, bara sticka iväg till något exotiskt land och skaffa sig en älskare, i stället för att gå hemma och vara tacksam hemmafru med barnen som mål och mening i livet. Hon hade roligt och hon var ärlig när hon berättade. Jag hade aldrig tidigare läst om någon kvinna som skrev om kroppsvätskor och kåthet och det förnedrande i att ringa den hon var kär i tjugo gånger från en telefonkiosk och när hon inte fick något svar, åka dit och ringa på dörren. Det fanns liksom ingen måtta i det hon gjorde, men vem har bestämt att livet ska vara måttligt? Vem har inte skickat desperata sms mitt i natten och dagen efter ångrat det som kändes så självklart några timmar tidigare. Haha, tänk om Kerstin hade haft tillgång till modern teknik, hon hade varit en stalker!

Men jag förstår ju också att lever man som Kerstin Thorvall, då har man problem. Det är synd om hennes barn. Den frostiga relationen dem emellan nu på Kerstins äldre dagar, framgår tydligt i Mattsons och Roosmarks biografi. Även om jag ofta läser att man inte ska tolka allt bokstavligt i böckerna, så är ju många baserade på hennes eget liv och leverne. Där har vi narcissistiska/bipolära problem som självmedicineras med förälskelser och äventyr och en massa telefonsamtal, men också en otrolig kreativ produktion – tecknandet och skrivandet hjälpte henne att andas. De tre barnen fick klara sig lite bäst de kunde. Men hur charmigt är det när 50-åriga Thorvall åker till något afrikanskt land och skaffar sig en ung älskare, som uppenbarligen bara är ute efter hennes pengar?

Biografier om henne brukar inte visa upp någon smickrande bild och det gör inte heller Dagarna med Kerstin. Här framträder en gnällig krävande äldre dam som är sockerberoende. Hon heter Kerstin Thorvall och Åsa Mattson går till hennes lägenhet för att få höra hennes historier (och kunna publicera den här boken). Jag får inte känslan av någon äkta omtanke och värme. Det kanske är en omöjlighet, jag vet inte.

Jag vet i alla fall att Kerstin Thorvall förtjänar ett större erkännande än hon fått hittills.

6 tankar om “Dagarna med Kerstin

  1. Lika charmigt som när män åker till Thailand och skaffar en 19 åring men kvinnor döms hårdare för sådant, kvinnor borde ju tänka mer på barnen… Jag måste läsa den där.

    • Kvinnor döms alltid hårdare och det är ju intressant varför jag tycker synd om henne som utnyttjas av män som vill åt hennes pengar, hade det varit en man hade jag tyckt det var rätt åt honom!! Det som är så bra är att hon i så många böcker skiter i vad folk tycker o har romanser med unga män 🙂

      • Ja… jag brukar oxå fundera på varför vi har olika skalor när vi bedömer män och kvinnor just vad gäller relationer. Kvinnor som träffar yngre män möts av ”go for it” medan män är gubbsjuka.
        Jag funderar t.o.m väldigt mycket på sånt… idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s