Home

klass

Jag drar mig för att skriva om klass och det får mig att fundera på varför. Varför är klass ett så känsligt ämne? Jag vet exakt vilken klass jag tillhör och det är medelklassen. Men medelklassen är ju lätt att hamna i för den är bred och rymmer de flesta människor i Sverige. Det är i alla fall så perspektivet ser ut i Sverige sedan några decennier. Högerpartier kallar sig för arbetarpartier och plötsligt har klassproblemen försvunnit. Vissa drar det till att det är ett ”invandrarproblem”. Gränsen mellan om det är inkomstens eller arbetets karaktär som definierar klass är suddig. En byggare har bättre ekonomi än jag, lärare. Har du inget arbete är du kastlös men du är inte arbetarklass.

Jag funderar på var människor runt omkring mig befinner sig i livet. Mina vänner är både i samma ålder som jag själv men också äldre. Vi har tagit oss olika långt och det är inte bara en slump eller en produkt av hårt eget arbete. I vilken klass vi är födda spelar större roll än vad vi tror för våra karriärer, ekonomier, hälsostatusar, självförtroenden, statusar och boenden. Ju äldre vi blir desto närmare verkar vi komma vårt ursprung, vi lever våra föräldrars liv. Jag trodde mycket mer var möjligt när jag var yngre och jag vet inte om det är rättvist att inte berätta för ungdomar hur det ligger till. När jag jobbade i grundskolan har jag inget minne av att klass togs upp, för att inte tala om när jag själv gick i skolan; då togs ingenting upp.

I Tala om klass (redaktör Susanna Alakoski och Karin Nielsen) skriver femton kända och okända kvinnor om ämnet på ett personligt sätt. Samtliga har gjort klassresor uppåt och berättar om till exempel sin uppväxt och om utanförskap, styrkor och svagheter. Många är arga, med all rättighet. Jag blir också förbannad när jag tänker på hur jäkla orättvist det är. Vissa har allt och andra har ingenting.

I klassresan finns en känsla av utanförskap – man känner sig inte hemma varken i den miljö man kommer ifrån eller i den miljö man har hamnat. Ungefär som alla de invandrare som kommit till Sverige under åren, fått barn, fått barnbarn – man lever i Sverige men man har sitt ”hemland” som inte alls är särskilt hemma längre. Flera av författarna skriver om den långa vägen till att känna stolthet över sitt ursprung. Hur man försökt dölja de enkla uppväxtförhållandena i skolan, på universitetet och genom karriären och först i mogen ålder fullt ut står för vad man ”är”. Det är sorgligt att människor är så ängsliga för att inte göra ”rätt” – och genom konsumtion kan man köpa sig rätt inredning, klädstil, intressen. Man lever massa viktiga år under pressen vad andra ska tycka och man försöker förtvivlat passa in. Och därför tycker jag man ska lyfta det redan i skolan och inte låtsas som att alla har samma möjligheter – att veta i vilken startgrupp man startar ger bättre förutsättningar för att nå ett högre resultat.

I slutet av boken får alla kvinnorna svara kort på vilka faktorer som har gjort klassresan möjlig och flera av dem nämner skattemedel – som har gett oss utbildningssystemet med komvux, gratis universitet och studiemedel och bibliotek. Det är bara att hoppas på att vårt välfärdssystem fortsätter att erbjuda klassresor.

4 tankar om “Tala om klass

  1. Det är intressant. Jag som inte är det definierar mig som arbetarklass och har alltid gjort. Jag har gjort en inkomstmässig klassresa men personen Maria är fortfarande arbetarklass

    • Det är väl inget konstigt i det… och jag gillar när kvinnor jag känner får bra inkomst 🙂 Särskilt om man har jobbat hårt för det!!!! Jag tror du skulle tycka att boken var väldigt intressant 🙂

  2. Jag tror att jag ser det mer som en utbildningsfråga. Från ett hem utan högre utbildade så har jag inte heller utbildat mig och därför ser jag mig själv som arbetarklass.

  3. Ping: Det finns rikingar och det finns rikingar | Nödvändigheten i att läsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s