Home

själen

Känslan kommer över mig allt oftare; vad är det för mening med allting? Vem är jag som tror att jag är unik bland miljarder andra individer på jorden? Vad spelar det för roll vad jag gör eller inte gör? Om jag förverkligar mina drömmar eller inte, so what?! Och nu har jag ju levt halvvägs, om jag har turen att bli 80 vill säga, annars kanske jag redan har passerat halvlek. Det tjänar inte mycket till att ångra sina livsval och jag är nöjd med det mesta jag gjort, men ändå tänker jag mycket på vad jag har åstadkommit hittills och vad jag inte har åstadkommit och alltså har kvar att göra innan tiden rinner ut. Och viljan att göra något krockar med känslan av att det egentligen inte betyder något. Men ändå söker jag efter lycka och meningen med livet.

40-årskris kanske någon skulle skämta bort det hela med. Antagligen, men det är som det är.

Jag fångas direkt av orden ”Det börjar bli ont om tid. En stor del av mitt liv är redan över. Borde inte saker och ting bli bättre? Eller åtminstone annorlunda?”

”Men bättre än vad? Annorlunda än vad?”

Jag springer på Harry R Moodys Själens fem stadier på Myrorna tvärsöver gatan där jag jobbar och det tar några veckor att läsa den, trots att jag har semester. Det är en sådan där bok jag är tacksam att ramla över och jag skulle vilja rekommendera den till alla. Jag kommer också läsa den ett varv till. Den är som jag inbillar mig att Bibeln är för en kristen, en text att hitta svaren i utifrån det personliga livsödet.

Själens fem stadier ger tröst och sätter också ord på alla möjliga existentiella funderingar jag haft och har. Men vad handlar den om då? Det är svårt att beskriva. Det handlar om religion, fast inte om någon särskild religion, snarare om tro, och hur människan ska förhålla sig till sig själv, livet och andligheten och indirekt handlar den alltså om mig och mitt liv.

Det är ofattbart hur Harry R Moody kan få med så mycket i ett enda verk, trots de över fyra hundra sidorna med minimal text. Titeln är lite missvisande. Visst finns det säkert fem stadier: Kallelsen, Sökandet, Kampen, Genombrottet och Återkomsten men jag vet inte om de är så separerade som han framhåller. Men å andra sidan är det han som är forskare och inte jag. Han påtalar på flera ställen att det finns en lucka inom forskningen och vår allmänna kunskap om åldrande och andlig utveckling och jag är benägen att hålla med. Det pratas inte så mycket om medelålderns fysiska och psykiska utveckling i till exempel skolan.

Jag tror många våndas och är missnöjda med sina liv i onödan – särskilt människor som inte hittat sin tro. Kanske är det förmätet av mig att påstå att tron är nyckeln till lycka, men det är min övertygelse. Utan andlighet saknas en viktig pusselbit i livet.

Han visar på sambanden mellan de stora världsreligionerna i synen på utveckling och mening med livet och ger massa praktiska exempel från människors liv och det gör mig starkare i min förvissning om att det finns ett mönster, ett universellt vetande som jag också kan ta del av om jag vill.

3 tankar om “Själens fem stadier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s