Home

lunch

I Indien bor det över en miljard människor och det är så ofattbart många att det inte ens går att föreställa sig. I filmens Bombay trängs människor på bussar, tåg och i ändlösa trafikköer på väg till jobbet och väl på arbetsplatsen så är skrivbordet placerat i en sal med säkert 100 andra skrivbord. Överallt ligger det pappershögar och filmens manliga huvudperson är en revisor som snart ska gå i pension. Som han själv säger till sin vän ”I hela mitt liv har jag stått upp på väg till och från jobbet och nu har jag fått veta att min gravplats också är vertikal – inte ens när jag dör får jag ligga ner!”

Lunchbox är en underbar film men när jag funderar på varför har jag inget självklart svar. Det finns ingen direkt spänning, ingen kärlekshistoria, ingen mystik, inga vackra miljöer och egentligen inga rörande nära relationer heller – men den skildrar en vardag som kan vara glimrande vacker och förundrande.

Det finns en lunchlådesystem som får mig att tänka på en enorm myrstack. Alla dessa kvinnor som gör i ordning sina mäns lunchlådor (och här pratar vi fyra-fem rätter plus hembakt nanbröd) och efter frukosten plingar det på dörren, mannen som ska hämta lådan är där. Hans vagn fylls av hundratalslådor och han cyklar iväg till tågstationen där han sedan tränger sig in i tåget tillsammans med sina lunchlådeleverantörskollegor med alla lunchlådorna för att åka till arbetsplatsen. Väl på arbetsplatserna delas alla lunchlådor ut på rätt skrivbord. Systemet ska vara träffsäkert, men det säger sig självt att det måste bli fel ibland – det är en logistisk omöjlighet att skilja alla dessa tygpåsar med likadana plåtburkar på höjden åt. Och detta är exakt vad som händer; den unga kvinnan som lagt ner all sin kärlek och kraft på sin mans lunchlåda får lådan fellevererad.

Den snart pensionerade mannen får plötsligt en lunch som smakar gudomligt och han äter upp varenda smula, vilket förvånar kokerskan så mycket att hon lägger en lapp i lådan till dagen därpå. Så börjar en brevväxling mellan en gammal man och en ung kvinna. Jag är tacksam för att regissören inte lät filmen bli en kärlekshistoria.

Att glädjas över riktigt god mat, att prata om livets väsentligheter, att få en ny vän – det är saker som gör tillvaron uthärdlig för alla oss miljoner miljarder arbetsmyror som lever våra liv här på planeten. Och det finns en sak som är säker, det är att vi alla kommer att bli gamla och pensioneras och sedan dö. Och ligga vertikalt, horisontellt eller utspridd.

3 tankar om “Lunchbox

  1. Mat är det viktigaste som finns, att avnjuta god mat. Mannen jag lunchade med igår funderade ett tag och sa ”Men jag tycker ju det är gott att gå ut och äta men för dig måste det ju vara trist för du lagar ju mycket godare mat än så här” Ja. Det var insiktsfullt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s