Home

… går tio gånger av tio till en författare jag aldrig hört talas om. Det hjälper inte att jag läser hyfsat mycket. Det hjälper inte att jag har fyllt 40 och alltså hunnit med en del böcker under åren, eller att mina äldre kollegor sitter och diskuterar romaner på raster och luncher. Att ofta gå in i bokhandlar och bibliotek har uppenbarligen inte heller haft någon effekt. Nädå, de väljer alltid författare ingen vanlig människa (= jag själv 😉 ) känner till och den här gången blev det fransmannen Patrick Modiano halleluja! Jag som precis börjat fundera på att kanske läsa något av Alice Munro, förra årets nobelpristagare.

”God litteratur”, vad är det? Kanske samma som ”god smak”. Begreppet god smak kan inte existera om alla har det; det förutsätter en exklusivitet och därför kan aldrig IKEA, Jysk och Ullared bli god smak, möjligtvis om det blandas upp och späds ut till oigenkännlighet med dyrare designermärken. Och därför kan Stephen King, Marian Keys eller Paolo Coelho aldrig få Nobelpriset; det är helt enkelt för många som läser dem.

Jag ser framför mig hur akademiledamoterna sitter där i sina anrika lokaler och fisförnämt tävlar om att hitta de mest udda författarna och sedan går ner stamkrogen och smörjer sina krås med låt säg, dillkött och potatis eller någon annan ålderdomlig husmansrätt. Som en annan bloggare skrev; tänk vad spännande det vore att få läsa om allt som händer där innanför dörrarna?! Helst skulle historien berättas av någon icke-akademisk person i någon genre som absolut inte är god smak, typ chick lit eller varför inte urban fantasy hehe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s