Home

haruki

… det är det ingen som förstår bland folk i min omgivning. Alltså pratar jag inte så mycket om det. Det finns dock en kvinna på jobbet som jag knappt känner men som också har sprungit Marathon och det är skönt att veta att det finns någon annan som tänker som jag. Vi pratar kilometrar och tider och hur senaste passet gick och vilken tävling som kommer härnäst medan maten micras. Vi jämför oss inte med varandra. Var och en tävlar med sig själv. Vi vet båda vad som fick oss att börja springa utan att vi nämner vad för det spelar ingen roll, vi får alla vår del av livskriserna och vi valde att satsa på maran som en väg att ta oss ur dem. Sedan går vi iväg till våra olika rum och fortsätter våra dagar och jag tittar längtansfullt ut genom fönstret och önskar att dagen vore slut tidigare och jag kunde ta på mig löpardojorna och springa en runda medan jag fortfarande är pigg.

Jag känner inte så många skriver heller, inte som jag i alla fall. Min kusin skrev en avhandling. Min väninna skrev en lärobok. Min andra väninna skriver i sina bloggar och skulle man samla hennes inlägg de senaste tio åren så skulle det bli flera avhandlingar och läromedel tillsammans och allt det där är egentligen mer produktivt än mitt skrivande, som fortfarande bara är försök till att få orden och berättelsen att samsas och lyfta. Än så länge ligger de någorlunda säkert förvarade i min gamla bärbara dator som riskerar att lägga av när som helst. Mitt skrivande är alltså mer mina drömmar än publicerat material men jag intalar mig själv att min tid kommer. Jag litar på att mannen som kom fram till mig på stranden i Tel Aviv och sa att min aura lyste blå och att jag måste fortsätta skriva, skriva för min egen skull och inte för andras, var ett tecken. Jag tror att han menade att mina ord och min historia måste vara mina och komma inifrån och att jag ska tänka mindre på vad andra tycker.

Men när jag läser Haruki Murakamis Vad jag pratar om när jag pratar om löpning då vet jag vart jag vill. Hans tankar är glasklara och hans språk är fantastiskt och att den dessutom handlar om löpning på ett personligt plan; det är som att tre underbara saker förenas i en bok. Och den är inte ens lång, bara runt 200 sidor och bättre än så blir det inte. Jo, den skulle kunna vara dubbelt så lång och räcka dubbelt så länge.

Han fångar känslan i att springa och lusten och drivkraften som får en att ge sig ut på längre och längre turer och uthärda både smärta och lidande för att nå målet man satt upp. I hans fall har det blivit mer än tjugo Marathon och jag önskar också att jag kan skriva likadant när jag är 60. Det är en äldre mans kloka men ungdomliga tankar om livet och jag blir inspirerad av hans sätt att leva; ett lugnt harmoniskt liv där han springer, skriver och tillbringar ganska mycket tid ensam. Tidiga kvällar och tidiga mornar. Tråkigt skulle många säga, underbart säger jag. ”Det jag var gladast över när jag hade blivit yrkesförfattare, var det faktum att jag både kunde stiga upp och gå till sängs tidigt”. Så det är den motivationen som driver mig till att ställa klockan på fem varje morgon för att längre fram i livet kunna bestämma själv över min tid. Och liksom med löpning så handlar det om vanor; att varje dag springa en viss sträcka gör att kroppen anpassar sig och springer den av sig själv nästan och man kan flytta fram sitt mål.

Jag ser fram emot att läsa mer av Haruki Murakami. Jag ser fram emot att springa hem från jobbet imorgon. Jag ser fram emot att gå upp imorgon bitti och låta orden fylla skärmen. Fast i bakvänd ordning då.

I december ska jag börja träna för Stockholm Marathon 2015.

9 tankar om “Vad jag pratar om när jag pratar om löpning

    • Jag förstår känslan precis… Kunde inte alls springa efter planerna på rätt länge och fick lägga ner stockholm marathon 2015 😦 men börja läs tycker jag! Förhoppningsvis kan han inspirera till annat! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s