Home

Ett öppet hjärta – fransk film av Marion Laine med Juliette Binoche i huvudrollen. Juliette Binoche har alltid huvudrollen i alla franska filmer. Titeln är övertydlig. De jobbar båda två som  hjärtkirurger, bara det – specialistläkare med allra högst status – hur otroligt är inte det?! Och det vackra paret ska visst ha varit tillsammans i tio år; men problem kommer inte efter tio år…

Man är noga med att visa hur lyckliga de är tillsammans och hur roligt de har ihop; galna festkvällar varvas med besök i djurparken. Eftersom det är fransk film så finns det en het sexscen ungefär 10 minuter in i filmen.

De har visst allt.

Ingen har allt. Under ytan krackelerar det alltid och alla får sin del av problemen. Javier är alkoholist och hur det har kunnat fungera i tio år är obegripligt. Han får plötsligt inte operera längre och då spårar allt ur. Mila råkar bli gravid och han övertalar henne att behålla barnet, fast hon egentligen vill göra abort. Han dricker och han dricker och han dricker och hon dricker med honom och det blir bråk och ännu mer bråk, så skulle väl handlingen kunna sammanfattas.

Beroendet, i det här fallet alkoholen, gör människan, Javier, till en tragisk spillra och eftersom hennes hjärta, av titeln att döma, är ”öppet” så älskar hon honom förbehållslöst och förstår och försvarar. Det hade varit mer kärleksfullt om hon hade satt ner foten och sett till att han hade fått hjälp. En tvångsintagning med avgiftning hade gjort slutet mer positivt.

De har allt och de förlorar allt.

Det är bra att bli påmind om hur man kan ha det i en relation; mina erfarenheter var dyrköpta å ena sidan, å andra sidan är de min största tillgång nu faktiskt. Svårigheter som övervinns gör en till en krigare och optimist 🙂  I vilket fall så vet jag att jag aldrig mer vill vara där, krälandes på golvet, gråtandes och skrikandes och förtvivlad. Det går inte att leva tillsammans med en människa som är sjuk och inte vill bli frisk. Då blir man till slut sjuk och dör själv.

3 tankar om “Ett öppet hjärta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s