Home

duktig

Jag ser dem överallt; i vänskapskretsen och på jobbet; bland kollegor och så många av mina studenter. De är unga eller i alla fall inte gamla och de är på bristningsgränsen till vad de klarar av. Jag ser dem gråta då och då. Att säga att det inte spelar någon roll hjälper inte. Att säga att de inte ska oroa sig hjälper inte heller.

En nära vän har jag inte träffat på ett halvår, hon hinner inte. Sist vi sågs föreslog hon jobblunch när jag frågade vilken kväll vi skulle ses. På en timme hinner man inte komma in på de jobbiga sakerna och jag insåg att vi nog inte var så nära längre. En annan väninna lever upp på sommaren, på semestern, då plötsligt finns det tid för fika, promenader och en och annan dejt. Tio månader om året är det jobb som gäller och hon arbetar hur många timmar som helst i veckan.

Det är lika bra att jobba, att se till att hålla sig upptagen så slipper man ta itu med problemen, för problem har man och det handlar i princip alltid om självkänslan.

Diagnos: Duktig – handbok för överambitiösa tjejer innehåller inte något revolutionerande nytt som jag inte redan visste, men det är bra att bli påmind om hur galet det kan bli. Jag plockar på mig boken i ”tvättstugebibblan” och plöjer snabbt igenom den, bara 150 sidor och exemplen är det som är mest intressant.

Det personliga är alltid det mest intressanta.

Det handlar inte om mig tänker jag, men när jag googlar på boken så hamnar jag på SvD:s hemsida och läser en jätteintressant artikel om stress ”Farligt duktiga – fortfarande”, där den vanligaste patienten på stressmottagningen tydligen är en kvinna i 35-årsåldern. Och om hon beställer boken på nätet så ges andra förslag på böcker som passar sökprofilen; Feng Shui – rensa i röran och andra självhjälpsböcker om hur man effektiviserar sin vardag. Och den boken är ju en av mina käraste ägodelar, även om den är utlånad för tillfället. Jag har flera böcker som handlar om att få ordning på sitt liv. Jag känner mig träffad direkt 😉

Karriär, familj, vackert hem, vältränad kropp, aktiv fritid, många vänner, spännande sexliv, hemlagad nyttig mat, hålla sig à jour med senaste nytt blir uppenbarligen för mycket för de flesta…

Hur hittar man balans då? Jag skulle svara lagom med jobb – absolut inte mer än de timmar man får betalt för – i mitt fall är det enkelt: 40 timmar punkt slut. Lagom med sömn. Tiden däremellan skulle jag vilja säga att jag försöker göra så trevlig som möjligt; jag är med min son, tar det lugnt, läser, skriver, springer, träffar min pojkvän eller vänner, äter och dricker gott och helt enkelt njuter av tiden. Och det magiska är att om jag springer tillräckligt ofta och gör saker jag älskar att göra så behöver jag mindre sömn och blir allmänt piggare och hinner att göra mer, ingen stress!

Hur duktig behöver man vara för att klara sitt jobb då..? Inte särskilt egentligen och den där känslan många av oss har ”jag fuskar, när som helst kan någon komma på mig och se att jag faktiskt inte kan någonting” den är väldigt typisk för överambitiösa tjejer, och en klassiker enligt författarna.

Jag funderar på vem av mina vänner jag ska passa boken vidare till…

 

 

 

 

 

 

 

25 tankar om “Diagnos: Duktig

 1. hahaha, många tror att man jobbar för karriär eller för pengar. Ibland jobbar man bara mycket för att det behövs helt enkelt. Det känns som lite vänstersynpunkter, att man ska jobba så lite som möjligt 😉

 2. Ping: Klockan är bara 09 | Absolut ointressant

 3. Lika roligt att läsa era kommentarer som själva inlägget.
  Tänkvärt!
  🙂
  Själv försöker jag vara hemma när jag är hemma, det är sällan att jag har jobbhjärnan med mig hem. 🙂

 4. Ping: Massor av påsar | Absolut ointressant

 5. Ping: Som en roman | Nödvändigheten i att läsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s