Home

turist

Det var flera dagar sedan jag var på bio och såg filmen men det känns fortfarande som att jag var med på creepyresan till Alperna – den vill inte riktigt släppa taget om mig. Om du skulle fråga mig vilken typ av film det är skulle jag säga ‘skräckfilm’. Inte skräckfilm som att ”försöka överleva en lavin i fjällen och vara nära att förlora sina barn” utan skräckfilm som att leva i en död relation och spela teater i vardagen, hålla fasaden uppe, att vara fången i andras förväntningar. Detta är min mardröm och en betydligt större risk för de flesta än att träffa monster i ett mörkt hus på landet eller liemannen när man promenerar hem från bussen.

När jag tänker efter finns det ju en annan film med samma namn, The Tourist med Angelina Jolie och Brad Pitt, och jag funderar över regissörens namnval. På filmaffischen får jag associationer till Sällskapsresan, det ser ut som om det skulle kunna vara en komedi, men det kanske är tänkt så för att dra mer publik i Sverige. Vi är ju alla turister då och då och det finns en hel industri uppbyggd kring vad turisten kan göra. Här är det extremskidåkning och liftsystemet som fraktar turisterna upp till toppen är högteknologiskt. Hotellet uppe på alptoppen är enormt, med tusentals rum och turisten ska ha det bekvämt samtidigt som hen ska erbjudas spänning och storslagen skönhet.

Jag läser upprörda recensioner till exempel i Svenska Dagbladet, om nedmonteringen av mansrollen, där recensenten (en man såklart) förfasar sig över hur mannen skildras, eller snarare inte skildras. Ja, mannen i filmen är frånvarande. Ja, han ljuger. Ja, han är självömkande. Detta upprör inte mig särskilt mycket, det känns som om han är ganska typisk. Små pojkar har kommit undan med mycket just för att de är pojkar och små pojkar blir stora pojkar, med Viktigt jobb och Dyra vanor. Familjen ingår i konceptet för en lyckad man i 40-årsåldern och det är den som upprör mig mest.

Visst, man kommer inte innanför skinnet på rollfigurerna, det är för mycket tystnad och vackra scenografiska tagningar för att ge ett djup åt karaktärerna men faktum kvarstår; här har vi en ”lyckad familj” med två vackra sportiga föräldrar som åker på aktiv semester till Alperna med sina två barn, naturligtvis en flicka och en pojke. Det som är obehagligt är att de inte pratar med varandra. Det finns inga glädjeyttringar, inget småtjafs, ingen värme. Det är tyst och man pratar om oväsentligheter. När någon (kvinnan förstås) av de vuxna tycker att något känns fel går de ut i hotellkorridoren för att prata om saken! Väl där kan de dock inte uttrycka vad de känner och tystnaden fortsätter. Det finns ingenting som påminner om kärlek och barnen gråter sig till sömns av rädsla för att föräldrarna ska skiljas. Hade det inte varit film så hade jag rekommenderat skilsmässa direkt!

Jag tycker jag ser paren överallt, både i min familj och bland vänner. På flygplatser och hotell kan jag känna igen dem på sekunden och jag blir alltid lika lättad att det inte är jag som är fast. Oftast kamouflerar de sin brist på känslor i omsorg kring barnen; allt kretsar kring barnens behov och de uppfostrar (curlar) glatt (glättigt) fram små tyranner. Men föräldrarollen i Sverige är ett annat ämne. En annan gång 🙂

Jag får inte heller lust att åka till Alperna för att åka skidor.

 

9 tankar om “Turist

  1. Wow! Så bra du skriver! Jag blir nyfiken på filmen och dessutom triggad att diskutera relationer. NU! Sitter dock ensam i soffan, så jag kan inte bombardera någon med mina tankar. 😉

  2. Vi får hoppas att vi inte tröttnar på varandra under tre veckor hehe 😉 Det som är så fantastiskt när man har badat djupt nere i bajset det är att man ser så klart nu!!! 🙂 Vi som är mammor till söner har ett viktigt uppdrag att förmedla, helt klart…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s