Home

gomorra

Jag tror jag ska få läsa en bok om maffian, en maffia som den i Gudfadern med män i kostymer, hästhuvuden och om brott inom vapen, narkotika och prostitution – de områden som jag har trott är de kriminellas största inkomstkällor. Detta är dock inte en bok om korruption och kriminalitet i södra Italien – det är en bok om vårt samhälle idag, styrt av ekonomiska intressen där vi alla är med och medverkar till undergången….

Det börjar med varor och det slutar med sopor. Och däremellan om massa mäktiga familjer och sammanslutningar och uppgörelser och mord i pengarnas väg. Den är tung, både till formen och till innehållet, tung att ta till sig. Jag började läsa när den kom 2007, Gomorra. En resa i Camorrans land av Roberto Saviano men tappade orken efter en tredjedel, helt snurrig av alla fakta, av alla namn, men nu efter en resa till Sicilien så var ju valet självklart kändes det som 😉 men som sagt; av det Sicilien vi såg finns det nada, desto mer av den sjuka, smutsiga värld vi lever i.

Vem gillar inte att gå på marknader..? Att förirra sig i Istanbul, i Palermo, i Pancevo och fynda billiga jeans, tunikor, smycken, strumpor; att för några hundralappar köpa det som hemma skulle kostat det femdubbla. Väl hemma, efter första tvätten, ser kläderna sällan ut som de gjorde på semestern men äh, vad spelar det för roll; det var ju en trevlig eftermiddag bland lokalbefolkningen! Varorna kommer från Asien, och har man nu som jag läst Gomorra, så vet jag den smutsiga vägen från fabriksgolvet i Kina till hamnen i Neapel. Saviano gör jämförelsen mellan tarmar och avföring och hela maskineriet kring de massproducerade lågprisvarorna som ska in på marknaden och prånglas ut till dem som kan handla. Och med de låga priserna kan alla handla, det är det som är poängen. Alla ska ha råd att handla, att konsumera, det är det hela världsekonomin bygger på och det är det som är så fruktansvärt sjukt! Att till varje pris kunna sälja en vara till lägsta möjliga pris! Jag har lovat mig själv flera gånger om att inte vara en del av detta system, men det är inte lätt kan jag säga.

När vi handlar, och till det priset och till den kvalitén, blir det förstås en mängd sopor och i slutet av boken så följer han sopornas väg; hur det går att tjäna multum på sophanteringen. Någon blir rik på att dumpa giftigt avfall i ett berg, någon får sina lungor sönderfrätta av innehållet. Och det är så världen ser ut; några gör profit medan andra betalar dyrt och utan att kunna min bibel till punkt och pricka, så är ju Gomorra den israeliska staden som går under på grund av människornas syndighet. Vi håller på att gå under, få vill öppna ögonen.

 Det återstår att se om det går att hejda girighetens och maktens strömningar. Jag vill tro det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s