Home

bild

En 55-årig kvinna har lämnat allt och börjat ett nytt liv i en hemlig lägenhet, en lägenhet hon ärvt utan att tala om för sin man. Där gör hon plötsligt annorlunda. För första gången tänker Bodil bara på sig själv. Hon dricker sitt espressokaffe i lugn och ro i fönstersmygen och tar långa planlösa promenader som avslutas på hennes stamställe. Att hon skulle sitta ensam med ett glas vin på en restaurang kunde hon inte ens i sin vildaste fantasi föreställa sig ett halvår tidigare. Hon unnar sig att ligga kvar i sängen på mornarna och ta långa bad på kvällarna. För första gången i sitt liv är hon inte missnöjd med sig själv. ”Ögonen är märkligt nog sig lika, men det de upplever ter sig numera annorlunda. Bilden har fått klarare skärpa och andra dimensioner. Det är som om färgskalan rymmer fler nyanser och detaljer kan plötsligt framstå som rena ornament”

Vad är det då som har hänt? Det får man veta en bit in i boken. Än så länge ligger det öppet och alla möjligheter väntar på mig som läser och det kunde inte börja bättre. Det var länge sedan jag läste något som fångade mig så djupt, kanske är det för att jag känner igen mig i att ha rymt från allt… När man en gång varit fången är friheten ljuvlig. Det som är så förrädiskt är dock att det egentligen inte finns någon fångvaktare eller något fängelse, utan det är en själv som låter sig fångas in och hela tiden medverkar till att bygga sitt fängelse. Som Bodil. Som jag.

Jag kan skylla på det sociala arvet, på vem jag har blivit på grund av min uppväxt, hur mina föräldrar växt upp. Jag kan skylla på en massa saker. Jag är dock tacksam att jag inte hann bli 55 år, som Bodil, innan jag kom till insikt. Fast 55 är bättre än ingenting. Oj, vad många människor som borde ha en hemlig lägenhet att rymma till när de inte mäktar med sitt fängelse längre!

Victoria och Andreas, i Karin Alvtegens bok Fjärilseffekten börjar också inse att de är instängda. Som för Bodil är det en omtumlande händelse som får dem att vakna upp och plötsligt fungerar ingenting längre som det brukar eller är tänkt.

”Fjärilseffekten är ett begrepp inom teorin för dynamiska system som avser en egenskap hos vissa kaotiska system. En marginell påverkan i systemet kan få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans” läser jag på Wikipedia.

Alvtegens beskrivningar av den moderna människan är klockrena och jag undrar när vi tappade perspektivet. Andreas frågar sig till exempel ”Varför köpte Åsa och jag ett hus för nio miljoner trots att vi inte behöver bo så stort? Varför skulle det tvunget ligga i ett statusområde? Vad fick oss att bygga om kök och badrum trots att de gamla fungerade alldeles utmärkt? Varför spenderar Åsa och jag mer pengar nu när vi tjänar bättre och varför väljer vi att jobba så mycket när vi hela tiden säger oss längta efter semestern? Vi är alltid stressade. Ser det som en naturlig del av tillvaron, som något vi måste acceptera. Varför gör vi det? Vem har bestämt de reglerna? Vad får oss att tro att det är vår lott, att så har människan alltid levt?” Det hade kunnat vara en hel del människor jag känner. Jag trodde också att jag kunde rädda förhållandet genom att köpa en större lägenhet och renovera kök och badrum.

Små, små vingslag av en fjäril ger luftströmmar som till slut blir en stor, stor orkan, som ödelägger allt i dess väg. Och det blir sällan som man tänkt sig. Det blir som det blir.

Jag rekommenderar Fjärilseffekten.

7 tankar om “Fjärilseffekten

  1. Det finns en italiensk film, från 90-talet, om en familj som stannar på en rastplats under en semester och mamman helt sonika går sin väg och börjar ett nytt liv i Venedig.
    Jag tror att jag läst fjärilseffekten men jag är som du – när jag läst en bok så minns jag inte, ett år senare, hur den slutade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s