Home

tills

På sommaren vill jag läsa mina ”sommarböcker” och det betyder att jag gräver fram gamla favoriter i bokhyllan. Mitt minne när det gäller filmer och böcker är av guldfiskkaraktär, kanske för att jag alldeles för snabbt bara läser utan att stanna upp och vips så är boken slut, så jag glömmer alltid det mesta, till och med hur boken slutar, men det gör ju inget! Känslan finns liksom kvar flera år efter.

Nu blev det Anna Gavaldas Tillsammans är man mindre ensam, som kom ut 2004 och sålde extremt bra i Frankrike. Den blev också film några år senare, naturligtvis med Audrey Tautou i huvudrollen och det klart att människor älskar boken och filmen; alla söker vi efter ett sätt att undvika ensamheten och det här är en riktig glädjehistoria.

Tvingades köpa boken igen eftersom jag ”lånat ut” den till någon, men som tur är kostar ju pocket en femma på Myrorna mitt emot jobbet.

Fyra udda karaktärer möts av en slump i Paris och turligt nog råkar en av dem ha en paradvåning på 324 kvadrat i centrala Paris och där bosätter de sig tillsammans. Huvudpersonen Camille är en ung anorektisk kvinna, ett geni på att teckna, men omständigheterna har gjort att hon fördriver sin tid som nattstädande zombie. Hon är nära att dö av influensa, utmattning och hunger men räddas helt osannolikt av Philibert, en stammande enstöring som snöat in på historia och skulle kunnat vara universitetslärare och forskare, om han inte hade varit totalt socialt inkompetent. Nu får han försörja sig genom att sortera kort på posten. Sedan har vi kocken Franck som tillbringar sitt liv i köket som kock, sover ut mellan mastodontarbetspassen och däremellan åker han på sin älskade motorcykel. Livet svek honom och han har liksom fastnat. Till råga på allt har hans mormor blivit riktigt förvirrad och han varken orkar eller hinner med att ta hand om henne.

Ja, det är en helt osannolik solskenshistoria. Ja, det finns en massa klichéer. Ja, det är Happy End (om jag minns rätt vill säga..). Men kan inte en bok få vara allt detta..? Är inte läsning att drömma sig bort om en bättre värld..? Alla har inte turen att ha en stor kärleksfull familj runt omkring sig eller goda vänner som finns där… Alla har inte ”turen” att vara som alla andra och fungera smärtfritt i sociala sammanhang… Jag läser om tv-serien ”Vänner” som är en av de populäraste serierna någonsin och visades i tio år. Människor drömmer om att ha vänner som finns där. När vi inte får familjen att funka, när generationsboendet är ett minne blott, då får vännerna fylla tomrummet. Jag har sett alla avsnitten av Sex and the city flera gånger. Inte är det sexet som lockar, utan vänskapen mellan de fyra kvinnorna som jag får ta del av när jag tittar.

Jag läser på baksidan av boken att den jämförts med filmen Amélie från Montmartre, att jag inte tänkte på det tidigare! Nu vet jag varför jag älskar båda.

 

 

 

4 tankar om “Tillsammans är man mindre ensam

  1. Bra bokval. Och jag är så imponerad av att du läser om böcker. Jag har inte kommit dit än i min utveckling. Jag är så ivrig att läsa alla dessa boktips som jag samlar på mig att jag inte ger mig tid till omläsning.

    • Tack! Men att läsa om en bok är för mig att läsa ett säkert kort, jag vet ju redan att den är bra och har glömt bort en hel del så det blir t o m spännande! 😉 men visst finns det en lång lista på böcker som väntar, det är sant…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s