Home

Bild 

Har funderat på vad det är jag läser i vardagen. Visst har jag alltid en bok i väskan och plockar fram den när jag sitter på bussen eller tåget men bara om det är längre sträckor. Jag läser ibland i den på morgnarna om jag vaknar tidigt och en stund i princip varje eftermiddag eller kväll. Men jag läser ju hela tiden känns det som; så vad är det jag läser annars..?

Jag läser folks uppdateringar på Facebook och där blir det ju en massa länkade artiklar. Jag läser olika bloggar och googlar på allt möjligt. I tid så upptar säkert telefonrelaterad läsning flera timmar varje dag. Men det är så enkelt, med ett klick kan jag mitt emellan två uppsatser läsa en lång artikel om kolesterol. Medan maten värms hinner jag läsa vad Maria gjort idag. Under två SL-minuter kollar jag en artikel om Berlin. På jobbmötet läser jag i smyg vad någon tycker om hijab i Iran.

Just Facebook är väldigt intressant som fenomen och mina ”vänners” inlägg väcker alla känslor. Jag blir glad och skrattar eller jag suckar irriterat. Ibland väcks skamliga känslor som avundsjuka och bitterhet. Jag skriver ”vänner” med citationstecken; för hur många är mina vänner egentligen..? Av mina närmaste vänner är få aktiva på fb men de som är det har jag kommit närmare och när människor delar saker delar de också med sig av sitt inre och sin personlighet och vi känner faktiskt varandra, på ett annat sätt än om vi bara hade träffats i fikarummet på jobbet.

I alla sociala sammanhang är det ge och ta som gäller. Hur konstigt är det inte att stå i en grupp på, säg fem personer, och bara vara tyst..? Ännu konstigare blir det om det går en halvtimme utan att du säger något utan bara lyssnar nyfiket på vad andra säger… Men på fb har jag en hel drös med ”vänner” som aldrig någonsin lägger upp något – men gärna läser andras inlägg. Hur jag vet att de läser? När vi träffas efter ett år heter det ”grattis till Marathon Ylva, vad duktig du är!” eller ”jag såg att du var i Israel”?!? Jag får lust att säga; men du då?  Jag funderar på om jag ska plocka bort 2/3 av mina ”vänner” – de står ju ändå bara i kulisserna och tjuvlyssnar. Men jag avvaktar; man vet ju aldrig, någon gång kanske jag vill komma i kontakt med dem och då kan det ju vara praktiskt att ha deras kontaktuppgifter.

Jag gillar när människor använder sitt fb-konto till något; oavsett om det handlar om att lägga upp bilder från fiskeresor och scooterutflykter, länka till en och samma blogg hela tiden, enbart lägga upp hälsorelaterade artiklar (eftersom hen jobbar som personlig tränare), lägga upp bilder på mat och middagar, lägga upp bilder på sig själv i solglasögon från hundratals olika kaféer och restauranger eller politiska inlägg på persiska. Jag kan stå ut med att titta på folks mindre söta barn, deras onyttiga mat och glatt fundera över att det måste bli dyrt att köpa alla drinkar och finöl på de rätta barerna.

Dina bilder och länkar visar att du vill något med fb. Vem är jag att döma om vad som är viktigt nog att visa/skriva om?

Vad stör mig mest då? När jag får veta att en av mina vänner ska flytta på fb. Då inser jag att vi inte är särskilt nära vänner längre. När folk bara lägger upp den tillrättalagda versionen av allt – endast nyttig mat på fina ställen, aldrig något enkelt hemma – ”Mickan i Solsidan”-bilder där allt är perfekt. När folk lägger upp två saker per år – incheckning på Arlanda vid resor ”hallååå kolla alla nu; jag ska åka utomlands!!!”. Arga inlägg utan förklaring är också störande; enkom för att personen i fråga vill att omgivningen ska ”men vad har hänt??” och få bre ut sig i långa i-landsproblemharanger om att diskmaskinen är trasig eller att babyn väckte hen (oftast en hon) tidigare än tidigt. Den positiva trenden med ”tre positiva saker i sju dagar och utmana en vän att göra detsamma” är oerhört irriterande; särskilt när jag vet att hen inte alls är särskilt positiv till sinnelaget… Usch de här sju negativa raderna påverkar mig redan negativt, det säger väl allt om att klaga, ondgöra sig över andra, och att lägga energi på hitta fel… Det gagnar inte människan över huvudtaget.

Jag tror jag ska lägga upp det här på fb. Just länkar till blogginlägg är det ändå inte många som orkar läsa 🙂

 

 

3 tankar om “Står du i en grupp och tjuvlyssnar?

  1. Hahahaha, jag får en massa besök efter att jag länkat till fb. Du glömde en sak ”om du är emot mobbing/sexuella övergrepp eller älskar din mamma/dotter så lägger du upp den här i din status”

    Fast det lät ju märkligt ser jag att få med alla dom sakerna ovan i samma mening :O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s