Home

Bild

Att åldras eller att inte åldras verkar uppta människors tid väldigt mycket. Vi kämpar mot tecknen på ålderdom och lägger ner så mycket pengar vi kan på att dölja och helst skjuta upp de synliga tecknen helt. Efter att nyss ha fyllt 40 har även jag funderat en hel del på ålder; vad jag hittills gjort av min tid och vad jag vill göra av tiden jag har kvar. Utseendets betydelse går inte att förringa men jag ägnar mer tid åt att fundera över kost, träning, livsstil och andlighet. Det är ingen slump att människor runt omkring mig gör medvetna val och jag inser att jag kan påverka mitt liv väldigt mycket.

Jag trodde Åldrandets gåta av Henrik Ennart skulle vara en lättsam bok som mest skulle handla om 5:2-metoden, men den är en vetenskaplig studie över faktorer som forskare kommit fram till förlänger våra liv, vilket jag förstås hade kunnat se om jag hade bläddrat mer noggrant. Man har studerat 100-åringar på avlägsna platser och försökt hitta om det finns speciella örter eller mineraler som är förklaringen, men vad jag har läst hittills så verkar det mer som att det är ”avlägsna platser” som är nyckelordet.

Vårt västerländska liv med stress, snabbmat, konsumtion i stället för andlighet, för lite motion, för mycket alkohol, rökning och socker och avsaknad av mening och mål och en naturlig plats i familjeledet är det som stjäl år från oss. Eller vi ger glatt bort dem! Läkemedelsföretagen tjänar mer pengar på att sälja piller mot diabetes, högt blodtryck, högt kolesterol, depression och impotens än att satsa forskningspengar på att få människor att leva mer hälsosamt. Jag läser att man i Japan tydligen hälsoundersöker människor varje år för att upptäcka problem tidigt och det är ju självklart billigare för samhället än att behandla i efterskott, då det dessutom ofta är för sent. Men detta är väl knappast vårdföretagen eller läkemedelsföretagen intresserade av. Det finns otroliga vinster för samhället om människor skulle ändra livsstil men i vår värld så verkar det vara ekonomiska intressen som styr.

Jag läser om 95-åringar som promenerar flera kilometer, odlar sina grönsaker och är helt klara i huvudet… Hur är det möjligt? Jo, genom en kost som ligger kalorimässigt långt under Livsmedelsverkets rekommendationer. De äter egenodlade grönsaker och frukter som har fått växa i naturlig takt, i stället för våra muterade snabbväxande grödor, och som alltså innehåller mer vitaminer och näring. Kosten innehåller sparsamt med proteinter från djurriket och de dricker inte mer än 1-2 glas vin om dagen. Och inga cigaretter naturligtvis. De vitala åldringarna har en meningsfull vardag med arbete i trädgårdslandet, vänner och familj och en andlig syn på livet, där man förlitar sig på att allt ordnar sig. De undviker stress helt enkelt. Det är hälsosammare att arbeta lugnare och mindre varje dag än att arbeta jättemycket i perioder och sedan ingenting.

Det är stressen som äter upp oss inifrån. Vi jobbar och jobbar för att ha råd med ”livets väsentligheter” och vi stannar inte upp för att njuta av det enkla. Vi hinner inte röra oss, vi hinner inte laga näringsrik mat, vi dövar vår ångest med alkohol, nikotin och kaloririk mat fylld med raffinerat socker. Vid 40 eller 50 så står vi där med 30 kilos övervikt, en diabetesdiagnos, käkar antidepressivt, en hjärtattack eller diverse krämpor; ryggproblem, magproblem och värk i lederna. Och vi undrar varför.

Vid 65 pensionerar vi oss, om vi kan lite tidigare, om vi inte kan; lite senare. ”Kan” handlar om ekonomi; har stor lägenhet vi behöver, hur många semesterresor vi behöver, hur mycket prylar vi vill konsumera och vad vår mat får kosta. Vid 70 kan livet vara väldigt passivt; jag ser till exempel min egen mammas åldrande sedan hon slutade odla på kolonilotten, slutade röra sig varje dag och inte längre hade någon uppgift att utföra utanför hemmet. Det är sorgligt att se.

Ännu en bok jag vill att alla jag tycker om ska läsa.

 

 

 

 

11 tankar om “Åldrandets gåta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s