Home

Bild

Fastnade för bokens framsida – eller egentligen är det inte en bok utan en ”pockettidning”. Trots att jag inte längre tillhör gruppen ”singlar”, identifierar jag mig av någon anledning gärna med den, kanske för att jag tillhört den under flera år. Att vara singel är liksom en livsstil på gott och ont 😉 och det är alltid intressant att läsa vilken bild som ges av singellivet… Numret är från 2008 och kanske är det åren som har passerat sedan dess eller så är det reportrarna/de porträtterade personerna som känns ålderdomliga. ”Nätdejtingen” hade precis slagit igenom. Smartphones och sociala medier var inte en del av människors vardag då.

Pockettidningen R:s uppdrag är att ”kritiskt granska samhällsutvecklingen ur utsatta människors perspektiv, verka för ekonomisk och social rättvisa och ge röst åt de icke hörda” läser jag på deras hemsida… Hmm stackars singlar som kvalar in där! En patetisk grupp alltså som inte har lyckats hitta kärleken eller lyckan… Eller om man vänder på det; en grupp med människor som faktiskt gjort någonting åt sina misslyckade förhållanden och lämnat för att söka en bättre framtid. Det krävs mer mod för att lämna än för att stanna kvar. Och stannar man kvar i familjeidyllen som inte alls är någon idyll om man gläntar på dörren så känns det alltid bättre att ha någon att se ner på, någon som har det sämre än man själv – detta perspektiv är framgångsreceptet för en mängd tv-program: Rent hus, Biggest Looser, Fuskbyggarn, Lyxfällan och hundra andra program där man gottar sig i andras olycka hemma i tv-soffan med chipspåsen i ena handen och vinglaset i andra.

I boken Om sökandet efter en partner åker reportrarna på singelkryssning och läsaren får följa med på Finlandsfärja som är singellivets absoluta misärbåt när jag tänker tillbaka på saker som var skitkul med betoning på skit. Där jagar man efter en partner såväl på skrattkurs som på dansgolvet och vem vet, plötsligt händer det, hyttpartnern kan bli en radhuspartner?!? Fast oftast händer det inte. Det finns en ensamhetskänsla i boken; personerna som porträtteras vill träffa någon och det är där grundproblemet ligger tror jag; så länge man vill träffa någon och känner sig ensam och inte trivs med sitt liv, ja då träffar man helt enkelt inte någon, eller så träffar man fel person och det är ännu värre.

Varför inte i stället satsa all tid och energi på att utveckla sig själv och göra det som gör en lycklig, i stället för att ödsla sin tid på att sitta på olika kontaktsajter och chatta eller hänga på krogen..? Att älska sig själv innan man kan älska någon annan är en utsliten, men ack så sann, sanning.

5 tankar om “Singel, skitkul!

 1. Det låter alltid så stort det där med att ”älska sig själv”, jag tänker mer att jag gillar mitt eget sällskap och jag har rätt så kul med mig själv. Det har fungerat fint 🙂
  Jag vet få män som är så underhållande som jag är – i mina egna ögon hahahaha

  • Haha visst är det stora ord men just att trivas är väl ett ledord både när det gäller med sig sjv, i förhållandet och på jobbet!! Känner människor som inte står ut med sitt eget sällskap och desperat dövar den känslan med diverse sysselsättningar… Och jag vet hur det känns att inte trivas med sitt liv och då är det ju så mkt lättare att uppskatta det nu…:)

 2. Hej!

  Va kul att du har skrivit om vår lilla bok!
  Och tack för dina tankar om den. Såg dem nu.
  Boken fick en hel del uppmärksamhet i samband med att vi gav ut den. DN gjorde ett mycket stort reportage om den och oss. Och SVT (Dokument inifrån) gjorde faktiskt också en dokumentär med Maria i centrum, om hur det är för en ung kvinna i storstan som söker efter en partner.
  Vi är båda fortfarande singlar förresten. Men efter i Marias fall ett par årslånga förhållanden under åren, och Kurt ett fyraårigt förhållande som dock avslutades för några år sedan.
  Vi har funderat lite på att eventuellt göra en uppföljning i bokform, på temat ”hur gick det sedan”. Men vi får se hur det blir med den saken-

  Allt gott och tack igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s