Home

Bild

Det är lätt att inbilla sig att Internet är fritt, att vem som helst kan skriva vad som helst. Det är lätt att glömma att det inte är självklart att kunna uttrycka sina åsikter fritt var man vill. Jag tar det för givet att ha tillgång till Internet, att kunna läsa och skriva vad jag vill, till exempel på Facebook. Så ser det verkligen inte ut överallt. Så många länder med censur, där makthavarna på olika sätt lägger i vad som publiceras och vad som sprids, försöker att kontrollera så gott det går.

Lilla Sverige med oberoende tv och radio. Jag betalar om inte glatt, så i alla fall inte motvilligt tv-avgiften; det är värt varenda krona att ha nationell tv/radio som inte är politisk styrt eller köpt av företag. Jag blir ofta påmind om detta i klassrummet, det sitter alltid en hel drös med studenter från länder med krig, diktatur eller fundamentalistiska regeringar som är långt ifrån folkvalda. När jag förklarar varför vi har tv-avgift i Sverige så hörs det aldrig några protester, de förstår vikten av att slippa censur. Visst har många av dem kommit hit till Sverige av kärlek, men också för att skapa sig en bättre framtid, i ett fritt land. Med det säger jag inte att Sverige är perfekt, men vi har i alla fall inte haft utegångsförbud. Människor tänder inte eld på sig själva i desperation. Människor fängslas inte och torteras. Sociala medier stängs inte ner.

Lina Ben Mhennis Tunisian girl är en kort bok om revolutionen i Tunisien 2010 som startade Den arabiska våren från hennes blogg med samma namn där inläggen skrivs på arabiska, franska och engelska. Det är nog bloggen man ska läsa om man vill ha all information; boken är bara en kort sammanfattning, och är men inte insatt i händelseförloppet och i det politiska läget i de nordafrikanska länderna så är den lite tunn. Men för den som vill veta mer (som jag) så är det en lättläst tänkvärd bok, en inkörsport till ytterligare kunskap. Jag planerar att läsa Den arabiska våren av Mohammad Fazlhashemi.

De flesta av mina Facebookvänner använder sidan till att lägga upp bilder på mat, sina barn, kommentera tv-program eller spy ur sig galla om allt och inget. Semesterbilder trängs med visdomsord. Politiska inlägg har märkbart färre gillare och det är bara att pröva att lägga upp en länk till en politisk artikel och sedan lägga upp en bild med två glas rosévin… Den ena kommer att få tio gånger fler gillare. Så är det att leva i en bekymmerslös värld där man har jobb, lägenhet, sjukförsäkring, barnbidrag, gratis utbildning, pension och åsiktsfrihet! Lina Ben Mhenni berättar om hur den tunisiska regeringen stänger ner sociala medier som Facebook, Twitter etc. Det kan vi ju fundera på när vi skriver små inlägg om ditten och datten, hur det vore att få digital munkavle.

Hade det inte varit för Facebook, Twitter och Youtube hade inte Den arabiska våren varit möjlig; ”Nätet utgör ett mobiliseringsverktyg utan dess like som gör det möjligt att smita igenom diktaturens galler, övervinna alla hinder, kringgå förbud, gränser och partier, ja till och med besegra våra personliga begränsningar”.

 

 

 

2 tankar om “Tunisian girl eller vad Facebook kan användas till

  1. Tänkte på det i Berlin när jag var på Stasimuseet, att det är svårt att ta till sig det hela för vi tar det förgivet att vi kan göra/säga det mesta.
    Men jag är ändå lite tveksam, som när det handlar om SD och jag vet inte om det är bra att dom får finnas och därigenom kunna säga/skriva vad dom önskar när det är så fel?

    • Med SD går ju under diskriminerings/hets mot folkgrupp-lagarna FN:s konvention för mänskliga rättigheter – och med yttrande- och tryckfrihet måste man självklart följa dessa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s