Home

Bild

Det finns sju missuppfattningar:

1. Kärleken övervinner allt.

2. ”Jag talar hela tiden, men min partner lyssnar inte.”

3. Människor förändras egentligen inte.

4. När man gifter sig skapar man sina egna familjemönster

5. Ett jämställt äktenskap är enklare än ett traditionellt.

6. Barn befäster äktenskapet.

7. Den sexuella frigörelsen har gjort det lättare än någonsin att ha bra sex.

Det skulle ju vara ganska intressant att veta, om man läser boken Kärleken övervinner allt av John W Jacobs innan man gifter sig eller flyttar ihop, om chanserna vore större att man får det att funka… Kanske är den bara intressant när man redan har misslyckats och vill veta varför..? Jag smyger ofta runt vid psykologihyllan på bibblan och plockar på mig en och annan populärpsykologisk bok av den här typen. Självhjälpsböcker är lite skämsböcker men jag tror verkligen på utveckling och jag tror att en av anledningarna att kategorin har så låg status är att vi kvinnor är de stora läsarna, på samma sätt som att rosa chick-lit också avfärdas som icke-litteratur. Baksidan på Kärleken övervinner allt är som av en händelse knalligt cerise.

Den är klockren, så enkelt egentligen; bara att använda logiken och behandla med respekt. Och framför allt ha rätt förväntningar på äktenskapet/förhållandet. Folk, man, jag, vet inte vad de, man, vi, ger oss in på när vi hittar ”själsfränden” och flyttar ihop. Äktenskap borde komma med innehållsdeklaration och bruksanvisning. I stället för att ge presentkort på Cervera eller ett upplevelsepresentkort borde folk få böcker av den här typen i bröllopspresent hehe 😉 Fast jag tror inte man är mottaglig innan en viss mognad, som kan ha med ålder och erfarenheter att göra…

John W Jacobs verkar vara en sådan där typisk konservativ amerikansk psykoterapeut i stil med Doctor Phil, som propagerar för långa äktenskap och att undvika skilsmässa in i det längsta. Jag tänker på mina egna två ”skilsmässor”, definitivt hopplösa fall båda två. Logik och respekt biter inte på människor med psykiska problem 😉 Igenkänningsfaktorn är dock hög när jag läser och jag skulle kunna pricka av flera av de sju punkterna som missuppfattningar jag hade.

Äktenskap eller samboskap är inte det minsta aktuellt för mig nu och kommer inte bli än på många år men om man ska lyckas ha en någorlunda problemfri relation så tror jag man gör klokt i att följa hans råd, som egentligen inte är hans utan jag har hört dem förut, men det var han som sammanställde dem i en bok och det självklara är nog så gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s