Home

Är så lyckligt lottad att jag har mitt alldeles egna bibliotek på jobbet. Jag behöver bara lämna kontorsstolen eller klassrummet och gå genom huvudkorridoren och ner för en ekande trappa i marmor, och in i en källarkorridor där någon Spanienälskare har satt upp en massa konstaffischer från Spanien och ta till höger så kommer jag in i skolans bibliotek som består av två stora rum. Oftast är det ganska tomt och bibliotekarien, tanten (det klart att det jobbar en tant där i obestämd ålder men med gråblont hår och mycket blid till sin framtoning), har alltid tid i världen för mig. Jag gör mig ofta små ärenden dit bara för att det är så trevligt. Ingen kan ju säga att jag smiter ifrån mitt jobb när jag befinner mig i ett rum med böcker, de skulle ju kunna användas i min undervisning, på något sätt, någon gång. Oftast lånar jag dock böcker av högst eget privat intresse och jag älskar det här biblioteket. Som alla små bibliotek har de det bästa och det gallras hela tiden ut. Det är helt sjukt hur många, i mina ögon nya, böcker som ställs ut på bokvagnarna och säljs för 5 kr styck. Fem kronor! Det är för övrigt samma pris som Myrorna på andra sidan gatan tar för pocket. Någon enstaka gång har jag betalt en tia eller till och med en tjuga för en inbunden bok. Det är mindre än vad en kaffe kostar ju.

Tänker rätt mycket på det skrivna ordet och hur många böcker det egentligen finns. Och tidningar. Och artiklar. Och blogginlägg. Finns det någonting överhuvudtaget som inte redan är sagt?!? Även om jag älskar böcker så finns det en viss biblioteksångest förknippad med stora rum fyllda med böcker. Var ska jag börja liksom? Samma känsla när jag googlar runt på olika bloggar, folk bara skriver och skriver. Men det är ju skillnad på att skriva och att prata. Om jag skriver hinner jag ju tänka innan tanken är klar och det blir tydligare, både för mig själv och för den som läser.

Det är kanske hemskt men de bästa tankarna får jag faktiskt i skriven form. Beror det på att vi bara pratar vardagliga saker i vardagen, att vi inte lyfter tankarna från det konkreta som utspelar sig i nuet?

Igår gick jag från biblioteket med en trave böcker. En av dem var Bodil Jönssons Tio tankar om tid. Det är verkligen intressant vad vi gör av tiden, den skatt vi alla förfogar över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s