Home

Bild

Det är så enkelt, löjligt enkelt nästan. Varför är det dock så få av oss som lever på det här viset..? Vi har alla förutsättningar men i stället väljer vi att fokusera på fel saker; jobbar alltför mycket, umgås med fel människor, stoppar i oss skräpmat, strävar efter pengar och status och drömmer antingen om framtiden eller ältar det som varit. Vi glömmer att leva i nuet. Det är det som Robin Sharmas Munken som sålde sin Ferrari handlar om.

Bokens upplägg är störande; en man på toppen av karriären men som har tappat livsgnistan får under ett halvt dygn besök av en munk – hans tidigare kollega och förebild; toppadvokaten som hade ”allt”; pengar, status, vackra kvinnor och naturligtvis en Ferrari. Av munken får mannen nyckeln till framgång, de indiska munkarnas hemlighet… Och i boken får läsaren ta del av receptet. En liknelse med en sumobrottare som hoppar ut från ett fyrtorn i en rosenträdgård och följer en stig kantad med diamanter används. Poängen är förstås att de olika bilderna ska symbolisera olika saker och vara lättare att komma ihåg och det funkar. Den är lite som Alkemisten; övertydlig i sin form men ska man nå massorna så… är det bara att ha överseende med bokens form och se till innehållet!

Lev i nuet. Gör det du älskar. Ta hand om din kropp. Var disciplinerad. Ät hälsosamt. Gå upp med solen. Läs och lär. Gör gott för andra. Se det vackra. Njut av stillhet och skönhet. Ta makten över dina tankar – DU bestämmer hur du tänker och därmed hur det blir. Prioritera dina arbetsuppgifter – så du hinner med resten av sakerna, det som är viktigt i livet.

Jag tror jag fick med allt. Svårare än så är det inte. Fast ändå så svårt. Få människor i min omgivning lever på det här sättet och de som gör det, det är de som får någonting gjort. Och då menar jag inte gjort på jobbet; utan i livet. Jag har märkt att ju fler saker jag gör som jag tycker om, desto mer energi får jag. Ta till exempel det här med att springa maraton; än har jag inte klarat av loppet men jag har tränat många, många timmar det senaste året och jag har sprungit långt längre än vad jag trodde överhuvudtaget var möjligt. Jag är säker på att jag med viljans kraft ska ta mig runt den 42 km långa banan. Jag tävlar dock inte med någon annan än mig själv och hittills är jag överlägsen vinnare 😉 Jag trodde inte heller att det var möjligt att gå upp klockan fem varje morgon för att hinna göra det jag vill göra. Nu har det blivit en vana och jag njuter av de ensamma timmarna då jag skriver, läser eller tänker.

Visst är det en amerikansk självhjälpsbok, med hela konceptet ”du är din egen lyckas smed” men någonstans har han rätt. Jag har bara ett liv och jag kan välja att lära mig av mina misstag, att utvecklas, att anstränga mig och att vara snäll mot mig själv. Och lycka föder lycka, eller hur man säger. Det smittar av sig.

6 tankar om “Munken som sålde sin Ferrari

  1. Man får lixom bestämma sig, som du skriver – det handlar om fokus. Jag är ju usel vad gäller att prioritera bort arbete men det har medfört att jag blivit mer mån om att den tid jag inte arbetar ska vara fylld av saker jag finner glädje i. Räknas tvättstugan?
    Men jag tänker ofta på katten, att jag vill vara mer livsnjutare – precis som han.

    • Men du skulle inte arbeta så mkt om du inte gillade ditt jobb..?! Och all mat du lagar, allt du odlar, allt du skriver i dina bloggar, allt du läser, plus att du är mamma till fyra barn (räknade med Liam)… Det kallar jag prioritera sin tid…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s