Home

ryssar

Å ena sidan älskar jag de där uttrycken som fångar en hel nationalitets egenskaper i några få ord och jag och min väninna kan sitta och skratta gott åt hur folk ÄR, å andra sidan hatar jag dem; människor är människor och att använda stereotyper säger mer om mig själv än dem jag beskriver. Kanske är det för att hennes föräldrar kommer från varsitt land och hon själv är uppvuxen i ett tredje. Kanske är det för att vi jobbar med människor från hela världen och i mitt jobb på sfi ingår det dessutom att sätta ord på ”det typiskt svenska”. Kanske är det för att vi älskar att resa ihop.

Ryssar är alltså sådana ”som gillar björkar”??! Den var ny och det ges ingen vidare förklaring till vad som menas med det när jag på sidan 267 i Olga Grjasnowas Ryssar är såna som gillar björkar läser uttrycket första gången. Fast kanske är det meningen att titeln ska vara obegriplig just eftersom det ju hela tiden handlar om vad människor är och inte är. Judinnan Masja som flyttar från Azerbajdzan, som tillhörde f.d. Sovjetunionen, till Tyskland och sedan till Mellanöstern och Israel för att komma över Elias. Vad är hon? Rysk? Tysk? Judinna? Det är viktigare för andra än för henne själv. Det är inte bara Elias, utan där finns också Sami, Cem och Tal och jag skulle behöva läsa boken igen för att få detaljerna om varifrån de kom. Inte för att det spelar någon roll.

Det här är den typen av bok som förflyttar mig till ett annat land och jag är tillbaka i Tel Aviv, eller det hade kunnat vara Istanbul, eller Paris. Ljuden, dofterna och någonting annat som är svårt att sätta fingret på, och ännu svårare att beskriva. Det är människorna som gör boken och vi är världsmedborgare där ursprung, religion, nationalitet flyter ihop och någonstans är det nuet som räknas. Masja sörjer och kämpar med att få ihop vardagen. Hon tar till det som finns i stunden om det så är sömntabletter, alkohol, sex eller en väns tröstande axel och jag älskar att hon bara gör, utan att analysera. Det finns en storhet i att låta läsaren dra slutsatserna i stället för att servera allt. Det är vackert.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s