Home

Bild

Det här är boken jag skulle vilja ge alla som är i ett långt förhållande, och alla som inte är det – i förebyggande syfte. Jag vet inte hur många gånger jag har hört att ”det är inte spännande längre”, ”det är ju som det är” eller ”det blir annorlunda när man får barn”; allt omskrivningar för inget eller väldigt lite sex. För flera i min bekantskapskrets har det slutat med skilsmässa, och dessförinnan åratal av frustration, ensamhet och dyra familjeterapisamtal. Och vem har inte ledsnat och börjat se sig om efter mer spännande..? Det är så sorgligt, för vi hade kanske haft alla förutsättningar om vi bara hade vetat hur.

Ester Perels bok Vill ha dig – att hålla lusten levande tar död på en massa myter och tar mig också ner på jorden. Det är lite som med lycka, jag får själv anstränga mig för att fånga den. Hon ger mig verktyg på hur och det är inte komplicerat egentligen. Det handlar att ta reda på vem jag är och vad jag har för förväntningar, kunna uttrycka det och sedan mötas. Inte nödvändigtvis hos terapeuten där kommunikationen är lösningen på allt. Kärlek behöver faktiskt inte alltid kommuniceras fram (ofta på kvinnans villkor) utan den kan visas i handling också.

De sensationslystna förknippar henne med ”otrohet är okej i ett förhållande” men just den biten kommer som en parentes i slutet av boken och hon säger egentligen varken bu eller bä, utan mer att det är upp till varje par att skapa sina ramar och regler. Det som hon däremot förespråkar är frihet och självständighet! Om jag inte ger upp den jag var innan jag hamnade i ett förhållande blir jag också mer intressant i längden. Man behöver inte sitta ihop med sin partner och göra allt tillsammans. Det är osexigt att ändra alla sina åsikter och intressen.

Perel skriver väldigt intressanta saker om hur vi fungerar; å ena sidan vill vi ha jämställda, vänskapliga relationer å andra sidan är det inte just det som får det att brinna direkt. Det spelar ingen roll hur många gånger mannen diskar, lägger barnen eller tvättar. Vi önskar att det vore så, men tyvärr.

”Trygghet och passion är två separata men lika grundläggande mänskliga behov som uppstår av olika orsaker och vanligtvis drar åt olika håll”

Jag har många kloka äldre kvinnor på jobbet och de som verkar ha lyckligast och längst förhållanden har också stört ”distans” till sina män; man bor inte ihop till exempel, eller man bor inte ihop hela tiden. Som en uttryckte det ”jag tror aldrig att vi hade klarat av 40 år ihop om vi inte hade haft perioder ifrån varandra”. De har också egna intressen och vänner, ett liv vid sidan om det gemensamma livet med projekt familjen.

Då återstår frågan; är den en i raden av amerikanska självhjälpsböcker där du är din egen lyckas smed..? Och allting hänger på dig, bara dig? Ledsen, jag har inget svar på den för jag älskar självhjälpsböcker och jag är tacksam för att min väninna lånade ut den till mig.

4 tankar om “Vill ha dig

  1. Jag tänker på de relationer jag haft som varit otrygga (och tyvärr ibland även destruktiva) och inser att där fanns det mest passion. Det tycker jag är sorgligt.
    Trygghet gör att vardagen funkar men fuktar inte direkt trosorna 😦

    Boken är intressant på flera olika sätt. Jag tror att halva bekantskapskretsen lånade och läste den och kanske borde jag läsa om den för att vara mer förberedd inför framtiden?

    • Visst är det… Trygghet eller passion (destruktivitet) inte båda suck! Men jag tror man kan få det hyfsat passionerat 😉 läs om den! 🙂 du får tillbaka den nästa gång vi ses!

  2. Ping: Vaknar och kollar i mobilen.. | Absolut ointressant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s