Home

ylva 1

Det finns ingenting som heter gratis även om vi gärna vill tro det. Vi vill ringa gratis, skicka meddelanden gratis, spara foton och dokument gratis, söka information gratis och använda alla möjliga gratisappar i mobilen; men vilket är priset vi betalar?

Vi betalar med våra personuppgifter och vår integritet.

Nu vet jag att allt jag gör och någonsin gjort på Internet är registrerat och registreras just nu. Alla uppgifter om mig; ålder, bostadsort, kön, civilstånd, ekonomi, intressen, vänner, konsumtionsmönster, smak, åsikter, utbildning, semestrar, dygnsrytm, arbete och alla andra små detaljer som gör jag till jag finns noterat. För all evighet?

Det är en sak att veta och en helt annan att börja fundera på vad all information kan användas till. Fredrik Alveréns bok Såld på nätet utgiven på Ordfront borde vara standard, säg på gymnasiet när man kan ta till sig innehållet, eller varför inte en mer lättläst version för yngre, för det är de unga som jag tror är de stora förlorarna i det här spelet.

Tanken svindlar när Alverén presenterar den mängd data som sparas varje dag. Företagen vill åt informationen för att kunna sälja till mig, enkelt uttryckt. Ju mer de vet om mig desto bättre kan sökresultaten i Google anpassas och annonserna bredvid. Jag får det jag ”behöver”.

Alverén ger ett talande exempel med avtalet för att bli medborgare i Sverige som är på en sida och jämför det med ett normalt användaravtal på säg Apple, på 19 sidor, och som dessutom är på svårläst engelska. Vem orkar läsa igenom? Vi accepterar och accepterar. För varje sak jag köper eller tjänst jag beställer är det ett nytt medlemskap och användaravtal som ska signas. Det är så många olika lösenord som ska hållas i huvudet att det klart att jag väljer samma.

Jag börjar fundera på hur många appar jag har i telefonen och vad jag har lagt ut på Facebook genom åren och jag inser att jag måste installera lite program på min dator och telefon för att börja ha koll, för det går som tur är. Alverén ger praktiska tips för hur man kan begränsa företagens åtkomst till ens information.

Men jag börjar med att lägga ut detta inlägg på Facebook. Ps WordPress är en fantastisk gratistjänst.

4 tankar om “Såld på nätet

  1. Jag tänker på det ibland att allt jag googlar på dyker upp som reklam på fb, på min statcounter, i mailen bara några sekunder senare. Hela jag finns utgiven i cyber. Bara för företag att välja och vraka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s