Home

ann
Ett gott liv av Ann Heberlein

Vem vill inte ha ett gott liv? Som om det skulle gå att läsa en bok, hitta en lösning och sen ha det där goda livet. Livet är komplext och varje dag måste jag ta beslut om hur jag vill leva. Jag väljer hela tiden eller väljer bort. Ett val är att försöka vara sann mot mig själv och det är inte det enklaste. Ann Heberlein menar i Ett gott liv att det är en omöjlighet att leva ett gott liv utan att vara äkta. Man man måste vara någon – sig själv – för att kunna relatera till andra människor. Jag sträckläser hennes bok och jag uppskattar ärligheten i den; hon skriver om det som vi undviker att prata om. Det är i och för sig dilemmat också för henne själv; att hon lämnar ut sitt innersta gör att hon själv mår dåligt. Många förknippar henne kanske med boken Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva som kom 2009.

Ann Heberlein skriver om de stora sakerna; om döden och meningen med livet – hon är ju teologie doktor i etik vid Lunds universitet – och om de små sakerna; att inte ha råd med dotterns ridbyxor, att vara rädd för att läsa recensionerna i tidningen och om osäkerheten vi föds med. Till innehållet är den rätt spretig och när jag läser så funderar jag på varför hon väljer att skriva om vissa saker, men när jag har läst klart så är det som om allting klarnar och hänger ihop. Hon skriver själv på något ställe i boken att ”allt jag skriver är ett försök att besvara frågan om hur man ska leva. Vad är ett gott liv och vad är det som hindrar oss från att leva ett liv som är gott?

Det som hindrar oss är våra tankar och handlingar – ”varje människa har makt över sitt förflutna. Hon kan välja hur hon minns och hennes minnen finns i hennes framtid. Det är inte att förneka, nej det handlar om att befria framtiden från det förflutna” – och hur stor vikt vi lägger vid människor runt omkring och samhällets måsten, som har en tendens att snärja in oss i osanna och osunda beteenden. Hon pratar mycket om konsumtion och pengar och det är nog vår tids största dilemma. Vi är ingenting utan det vi köper. Vi köper oss en livsstil och ett jag.

Vad är det då som ger livet mening? Att vara god, att göra nytta är ett svar på den frågan. Inte att vara lycklig. Det är inget fel i att ”bara” vara lycklig men att engagera sig i något annat skapar en mening. Jag får det bevisat titt som tätt i mitt arbete och jag är tacksam att jag valde att arbeta med människor. Jag är också tacksam över att det finns människor som vågar berätta sanningen i böcker som den här.

2 tankar om “Ett gott liv

  1. Jag har nog läst alla hennes böcker men efter att ha läst ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva” och insett att mannen jag då levde med var likadan så kan jag inte längre förlika mig med henne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s