Home

shafak

Jag lockas av titelnHedernär jag plockar Elif Shafaks roman från bokvagnen i personalrummet; kanske ska jag nu få veta någonting nytt. Det får jag inte. Det kan ju i och för sig bero på att jag sen jag började jobba varit omgiven av människor från ”hederskulturer” både på jobbet och privat. Jag drar mig för att använda ordet, det placerar mig i ett utifrånperspektiv. Jag kan tänka mig att det är böcker som den här som spär på fördomarna om hur människor från Mellanöstern ”är”. Här får man ett skolexempel på hedersvåld serverat: några kurder från en avlägsen by i Turkiet flyttar till det utvecklade väst – här England – och klarar förstås inte av det moderna livet med hedern i behåll och måste upprätthålla den genom ett mord.

Heder är en sådan roman som jag förstår hur den hänger ihop när den nästan är slut. Det är de två systrarna Pembe och Jamila. Det är Iskender. Det är Adem. Det är Yunus. Det är Esma, som konstigt nog inleder och avslutar boken men ändå känns som den minst betydelsefulla gestalten. De är säkert trovärdiga karaktärer allihopa. Men de fångar mig inte.

Jag kämpar för att läsa klart den innan jag åker till Istanbul men det går trögt.

Jag tar spårvagnen till Taximtorget och följer sedan strömmen av människor nerför gatan som leder till Galatabron. I en liten bokhandel vid hyllan för engelska böcker om Turkiet och turkisk kultur ser jag Elif Shfaks bok i engelsk översättning, tillsammans med några av hennes andra böcker. Bara av omslaget till ”Bastarden från Istanbul” får jag lust att läsa den. Hon står i  gott sällskap; bredvid Orhan Pamuk. Hans ”Snö” och ”Den svarta boken” har stått hemma och väntat på mig i flera år… det är kanske dags snart..?

Som ofta annars slås jag över hur fri jag är som kvinna i Sverige. Det är inga problem att skilja sig, uppfostra barn ensam och röra mig hur jag vill, träffa vem jag vill. Jag behöver inte leva med skammen, som är roten till det onda som Heder berättar om. Det är jag tacksam för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s